Antena 3 CNN Actualitate CSM a aprobat percheziţionarea calculatorului judecătorului Toni Neacşu, acuzat de fapte de corupţie

CSM a aprobat percheziţionarea calculatorului judecătorului Toni Neacşu, acuzat de fapte de corupţie

CSM a aprobat percheziţionarea calculatorului judecătorului Toni Neacşu, acuzat de fapte de corupţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Mar 2013   •   14:56

CSM a încuviinţat, la solicitarea procurorilor anticorupţie, percheziţia informatică a echipamentelor IT din proprietatea Consiliului folosite de judecătorul Adrian Neacşu, urmărit penal după ce ar fi încasat nejustificat aproape 67.000 de lei din salarii şi diurnă de detaşare. 
   
Cererea de încuviinţare a percheziţiei a fost prezentată, marţi, Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se precizează într-un comunicat remis Mediafax, miercuri, de CSM.
   
"În şedinţa din data de 19 martie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - percheziţia informatică a echipamentelor IT din proprietatea CSM, aflate în dotarea biroului şi/sau folosinţa inculpatului Neacşu Toni Adrian  - membru CSM suspendat din funcţie", se mai arată în comunicat.
   
În 6 martie, Secţia pentru judecători a CSM a decis suspendarea din funcţie a judecătorului Adrian Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, membru ales în CSM, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia de către procurorii anticorupţie.
   
Procurorii DNA au declanşat, în 5 martie, acţiunea penală împotriva judecătorului Adrian Neacşu. Măsură a venit după ce, cu o zi înaintea, judecătorul vrâncean a afirmat că procurorii DNA au făcut percheziţia informatică a unităţii centrale a calculatorului ridicată din biroul lui de la CSM fără încuviinţarea Secţiei pentru judecători a Consiliului, considerând că o astfel de măsură este "samavolnică şi nelegală".
   
Dosarul lui Neacşu se află în faza de finalizare, acesta urmând a fi deferit justiţiei.
   
În 5 martie 2013, inculpatului Neacşu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, drepturile şi obligaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 şi art. 70 Cod de procedură penală, a precizat DNA.
   
În 24 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că a fost începută urmărirea penală în cazul judecătorului Adrian Neacşu, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, acestuia fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile.
   
Neacşu a fost citat atunci la DNA pentru a da explicaţii în legătură cu pontarea zilelor de lucru la CSM şi decontarea deplasărilor în localitatea de domiciliu şi la alte instanţe din ţară, procurorii DNA susţinând că judecătorul ar fi produs o pagubă de 13.000 de lei, la care s-ar adăuga şi contribuţiile la asigurările de sănătate şi pensie.
   
Anterior, în 18 ianuarie, anchetatori DNA i-au ridicat computerul lui Neacşu din biroul de la CSM şi au cerut toate foile de parcurs din iulie până în decembrie 2012 ale şoferului acestuia.
   

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close