Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit actriţa Dina Cocea

A murit actriţa Dina Cocea

A murit actriţa Dina Cocea
28 Oct 2008   •   09:11

Zi de doliu în lumea artistică românească. Marea actriţă Dina Cocea a încetat din viaţă luni noapte, la vârsta de 96 de ani, în urma unui stop cardiac. Fusese internată la spitalul Floreasca în urmă cu câteva zile, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.
Dina Cocea s-a născut la 27 noiembrie 1912, la Bucureşti, şi a absolvit studiile de actorie la Paris. Tot acolo şi-a făcut debutul în teatru, în 1934. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 1935, a debutat şi la Teatrul ?Comedia" din Bucureşti, în piesa de teatru ?Adevăratul Iacob", alături de George Timică, în rolul dansatoarei Yvette. În 1939 a apărut pe marile ecrane, pentru prima data, în "O noapte de pomină". Au urmat apariţii în "Neamul Şoimăreştilor", "Ştefan cel Mare", "Cantemir" sau "Iancu Jianu".
Timp de opt ani, începând cu 1941 a fost director la ?Teatrul Nostru" şi la ?Studioul Teatrului Nostru". A fost Decan al Facultăţii de Teatru, iar între 1979-1989 a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. Începând din 1956, a reprezentat România la manifestările organizate de ONU si UNESCO.
De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung metraj, şi a avut peste o sută de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic şi teatru pentru televiziune.
?Doamna teatrului românesc?, aşa cum era cunoscută de colegi, a jucat de peste 100 de ori rolul reginei Elisabeta, dar a fost şi profesor, cronicar şi director de teatru. Din 2001, Dina Cocea a fost numită Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Antena 3

×
Subiecte în articol: actriţă UNESCO
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close