Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Bolile pe care le ignorăm, deși ne afectează din ce în ce mai des! Neurologul Eugenia Davidescu explică tot ce trebuie să știm

ANTENA3.RO LIVE. Bolile pe care le ignorăm, deși ne afectează din ce în ce mai des! Neurologul Eugenia Davidescu explică tot ce trebuie să știm

ANTENA3.RO LIVE. Bolile pe care le ignorăm, deși ne afectează din ce în ce mai des! Neurologul Eugenia Davidescu explică tot ce trebuie să știm
20 Iun 2019   •   15:06

Dacă vi se pare uneori că se mişcă pământul sub voi şi nu e cutremur, dacă vedeţi în ceaţă când citiţi şi totuşi nu aveţi nevoie de ochelari, dacă vi se pare dificil să ţineţi cana de cafea în mână, ei bine ar fi minunat să mergeţi la un control neurologic.

Medicul Eugenia Davidescu vorbeşte despre bolile care ne afectează din ce în ce mai des şi pe care le ignorăm, adesea, pentru că ni se pare ca nu e nimic important. Putem sau nu putem să facem ceva să le prevenim? De asemenea, medicul va vorbi şi depre care sunt factorii de risc, dar şi despre vaccinul împotriva Alzheimer.

''Pacientul trebuie sa fie un partener cu medicul. Exista pacienti care dupa scleroza sa fie independenti. Diagnosticul trebuie sa fie foarte precoce. Acum pacientii pot accesa imediat tratamentul si nu mai exista liste de asteptare pentru scleroza multipla, in centrele dedicate. Tratamentele sunt foarte scumpe, dar si la noi sunt suportate de stat. In Romania exista o estimare, undeva la 6.500 de pacienti. Opinia mea este ca sunt mai multi.

Lumea stie mai mult despre aceasta boala. La Colentina, acolo unde lucrez sunt cel putin 10 pacienti pe luna. Pacientii trebuie sa isi pastreze partea sociala si profesionala cat mai mult. Costurile indirecte sunt mai mari. Ei nu trebuie transformati in pensionari pe caz de boala.

Aceasta afectiune apare la pacienti mai tineri pentru ca sistemul umun este la maturitatea lui. Vorbim de boli autoinume.

Maria Coman: Exista un vaccin impotriva Alzhaimer?

Medic: Nu am aceasta informatie. Au fost incercari, dar rezultatele nu au fost promitatoare. Sa patrunzi in sistemul nervos central e complicat.

Maria Coman: Stresul, mancarea au un impact asupra sistemului neurologic?

Medic: Da, desigur. S-a dovdit ca fumatul accentueaza boala pacientilor cu scleroza multitpla. La fel si consumul de alcool, drogurile. Instalarea hipertensiunii la varste tinere, iar este o problema.

Avem o scadere a varstei a pacientilor cu atac cerebral. Un pacient cu scleroza trebuie sa duca o viata normala si sa fie atent la excese, dar mai ales la infectii. Cu moleculele noi care au aparut este oblogatoriu sa se verifice vaccinarile.

Maria Coman - Ce credeti despre aceasta demonizarea vaccinurilor?

Medic- Eu militez penteu ele si le spun pacientilor ca sunt benefice.

Fiecare pacient este unic si trebuie monitorizat clinic si imagistic. Scleroza inseamna mai multe leziuni ale sistemului nervos. Exista si forme juvenile, sub 18 ani. Este mai rara, dar exista aceasta forma juvenila. Pacientii care au simptome trebuie sa se prezinte la neurolog.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close