Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Ce se citește în 2020 și care vor fi trendurile

ANTENA3.RO LIVE. Ce se citește în 2020 și care vor fi trendurile

Maria Coman o are ca invitată la Antena3.ro LIVE pe Virginia Lupulescu de la Editura Trei.

ANTENA3.RO LIVE. Ce se citește în 2020 și care vor fi trendurile
09 Ian 2020   •   15:00

”Am început anul cu 2 carti senzationale, anul trecut am citit cateva la fel, o placere e sa te intorci la carti, nici macar nu mai duc lipsa serialelor asa de mult. Mi ar placea sa fac ceva anul acesta sa conving cat mai multi oameni sa citeasca, asa ca anul 2020 la Antena3.ro LIVE il incepem vorbind despre carti. O sa incerc sa invit mai des oameni care se pricep la carti, care scriu, si incepem, cum spuneam, joi, la ora 15.00, cu Virginia Lupulescu, de la Editura Trei, editura care a adus nordicul noir in Romania si care are o incredibila colectie de carti de psihologie. Ce se citeste anul acesta, ce trenduri sunt, care sunt bestsellerurile anului, joi” - Maria Coman.

''Se vând bine cărţile în care copiii sunt eroi care vin din familii obişnuite. Pe mine mă întristează că se preferă cărţile din nişa cu eroi care au suferinţe fizice, terminale şi care se îndrăgostesc.

Copiii de 12 ani vor young fiction, care sunt adresate pentru cei cu vârste între 14 şi 18 ani. Până la urmă este bine că se citeşte. Copiii citesc mai puţin pe hârtie. Ei se documentează acum mai bine online.

Sunt şcoli unde un serial istoric este recomandat ca suport de studiu, pentru că acel serial are în spate o documentare serioasă. Cărţile nordice s-au redefinit. Au apărut şi nordicii existenţialişti, oameni care îşi povestesc viaţa romanţat.

O carte de succes este despre o supraviţuitoare a Holocaustului. Este vorba despre cartea ''Alegerea Sofiei'', de William Styron Este scrisă frumos şi sincer, despre ce a trăit de la 15 ani la 90 de ani. Este uimitor, pentru că a dansat pentru Mengele ca să îşi salveze viaţa. Este ceva fabulos.

E un mare curaj să te pui pe tavă în faţa lumii. E greu şi să alegi aşa ceva, pentru că este o lectură care te răscoleşte şi te obligă să te reconstruieşti.

O carte este ''Vieţile mincinoase ale aduţilor'', care tratează relaţiile din familie dintr-un alt punct de vedere. O sa apară în luna iunie.

Maria Coman: Cum faceţi selecţiile cărţilor?

Pe feeling şi te uiţi pe cifrele de vânzări şi apoi compari cu feedback-urile de la cititori. Autorii români sunt aleşi pe feelingul meu. Nu am întâlnit cu manuscris perfect. Manuscrisele le trimit ei, fie pe adresa editurii de email şi nu numai. Mi s-a întâmplat să aleg cărţi care să fie bine scrise, dar să nu fie momentul pentru ele. E o loterie.

Care au fost cele mai bine cărţi vândute anul trecut?

''Xanax'', de Liviu Iancu. ''Să nu râzi'' de Raluca Feher şi ''De la 100 la 50 de kilograme'' de Irina Reisler.

Mai e un trend în zona de ficţiune, trailerul domestic. El şi ea, dar ceva e putred. Am mai vândut bine şi cărţile psihologice. Eu am fost nevoită să refuz lucrări de doctorat ale psihiologilor. Nu se abordează subiecte pe înţelesul publicului.

Mi-aş dori să citesc o carte pe care să nu o citesc pentru job. De multe ori cumpăr cărţi şi nu reuşesc să le citesc. Este ca o dependenţă'', a spus Virginia Lupulescu.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close