Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Cum ne vindecăm de dependențe. Doctorul Teodora Ciolompea despre droguri, alcool şi jocurile de noroc

ANTENA3.RO LIVE. Cum ne vindecăm de dependențe. Doctorul Teodora Ciolompea despre droguri, alcool şi jocurile de noroc

ANTENA3.RO LIVE. Cum ne vindecăm de dependențe. Doctorul Teodora Ciolompea despre droguri, alcool şi jocurile de noroc
27 Iun 2019   •   15:00

Dependentele se vindeca. Greu, dar se vindeca. Greu, spre foarte greu, recunosc si specialistii. Ce e cel mai dificil, ce nevoie de ajutor avem, ce inseamna de fapt dependenta, ca e ea de droguri, de alcool sau de tutun, cum ne ferim copiii de asta, intr o lume in care se gasesc substante interzise la fiecare colt de strada, despre toate discutam maine cu doctorul Teodora Ciolompea, managerul Spitalului Sfântul Stelian, unul dintre cele două centre din Capitala specializate in tratarea adictiilor.

''Dependenta este cand substanta este ratiunea de a trai. Cand esti constient de raul pe care il faci tie si celorlalti si nu te poti opri. Sunt centri placerii de la nivelul creierului care sunt activati. Asa se intampla si cu jocurile de noroc.

Cum ajungi sa fii dependent?

Din cauza utilizarii de substante, dar si de anturaj. Corpul si creierul incep sa se obisnuiasca.

In Romania nu prea exista consum de droguri, pentru ca erau granitele inchise. Consumul de droguri a inceput sa fie activ in Romania dupa Revolutie. Romania a fost o tara de tranzit. Se consuma droguri chiar si de la varsta de 8-9 ani. Pacientii nostri sunt de la 18 ani. Unii au si hepatita B si C si alte boli infectioase, precum HIV. Ajung la spital foarte tarziu. Avem un sistem ambulator. Pacientii vin si isi iau tratament. Avem si psihologi si asistenti sociali. Avem si asociatii non-guvernamentale cu care lucram. Avem si pacienti cu o stare financiara buna. Avem si pacienti care se lasa de droguri si unii ii ajuta si pe altii sa renunte. Sunt oameni care invata sa munceasca si sa fie responsabili.

Dependenta de alcool este o problema mare in tara noastra si nu numai. Dependenta este cand bei de dimineata pana seara, nu iti mai pasa de familie si adormi in sant. Sansele de recuperare sunt mari de recuperare pentru cei care vor sa renunte. Trebuie sa recunosti ca esti dependent si sa cauti ajutor. Trebuie sa fie mai multe centre si specialisti. Perioda de sevraj nu este usoara. Sevrajul este si greu fizic. Este si o medicamentatie in acest sens.

Exista oameni care pot ascunde aceste dependente?

Da. Ascund mult vreme. Unii recurg la pastile si alte substante de pe piata neagra. Unii imbrasca masca de bine si ascund durerea si suferinta. Unii se impiedica se prejudecati. Societatea este inapoiata. Normal ar fi sa te duci sa te tratezi. Exista un automatism care se perpetueaza si nu incurajeaza lumea sa se trateze.

Sunt oameni care nu isi gasesc un echilibru si gasesc diferite metode de a functiona. Entobotanicele inca fac ravagii. Sunt stimulente de diferite tipuri. Te simti asa euforic, dar este o falsa senzatie. Aceste droguri sunt facute special sa nu fie testate.

Legalizarea marijuanei este o falsa problema. Abia facem fata problemelor legate de droguri si alcool. S-a discutat despre legalizarea in scop medical. Studiile arata ca se reduc doar anumite dureri.

Cei cu intoxicatii grave sunt dusi la spitalele mari si apoi ii preluam noi. Sunt tineri care au 18 ani si sunt deja dependenti. Pacientii pot fi din toate categoriile sociale. Dependenta duce si la o imbatranire prematura.

Si cu jocurile de noroc e la fel. Sunt multi care risca tot. Legislatia e prea permisiva in aceasta zona. Aici lipseste partea de educatie si de respect de sine. S-au facut proiecte bune, dar nu a existat continuitate. Asta ar trebui sustinut. O educatie despre viata, sanatate.

Ministerul a facut educatie pentru sanatate, dar din nefericire este o materie optionala. 80% dintre parintii au spus ca nu este necesar. Daca oamenii ar fi mai intelegatori si si-ar asculta mai mult copii si in scoli sa fie mai multi psihologi, sunt covinsa ca ar fi mai putin tentati.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close