Antena 3 CNN Actualitate Cultură Statul face chetă pentru ”Cumințenia Pământului”

Statul face chetă pentru ”Cumințenia Pământului”

Statul face chetă pentru ”Cumințenia Pământului”
17 Mar 2016   •   13:36

Apel al Ministerului Culturii pentru toţi iubitorii de artă - îi invită să doneze bani, într-o subscripţie publică, pentru ca renumita sculptură a lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, să râmână în posesia statului român. Negocierile purtate între moştenitorii artistului şi autorităţile române s-au încheiat aseară, iar suma pentru care au căzut de acord este 11 milioane de euro, transmite Digi24.

„Statul oferă cinci milioane de euro, totuși, pentru a ajunge la un preț just și echitabil pe care am convenit cu proprietarii lucrării, 11 milioane de euro, proprietarii trebuie să primească mai mult decât oferă statul, am hotărât să facem apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetățenilor români, ale companiilor românești, ale diasporei, pentru a suplimenta suma de 5 milioane pe care o dă statul roman. Este prima oară după 128 de ani după ce s-a înființat Ateneul Român, acest tip de subscripție publică este în interesul artei și a culturii”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii, iar până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii sumele înaintate nu au fost acceptate.

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, "Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca "Sărutul" şi "Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj. A absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti, iar în 1906 şi-a expus pentru prima dată lucrările la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d'Automne din Paris. În 1907, a fost prezentată prima versiune a "Sărutului", care a stat la baza lucrării "Poarta Sărutului", care face parte din ansamblul de la Târgu-Jiu, alături de "Coloana infinitului" şi "Masa Tăcerii".

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului român, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se află "Rugăciunea", ”Cuminţenia Pământului” şi "Domnişoara Pogany".

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close