Cultura are nevoie de o mână salvatoare. Unul dintre cele mai frumoase muzee din România s-ar putea închide

de D.D.    |    02 Apr 2013   •   07:46
Cultura are nevoie de o mână salvatoare. Unul dintre cele mai frumoase muzee din România s-ar putea închide Foto: wikipedia.org

Muzeul Bruckenthal din Sibiu s-ar putea închide pentru că Ministerul Culturii nu are bani pentru plata facturilor. Cheltuielile anuale ale muzeului ajung la trei milioane de lei. Asta înseamnă cu aproape un milion mai mult decât încasările din vânzarea biletelor şi suvenirurilor. Angajaţii au venit cu o soluţie: au început deja să caute sponsori ca să salveze muzeul.

Sălile de expoziţii din Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu sunt în beznă. Câte un bec în fiecare încăpere este aprins. Gazul a fost oprit şi el. Asta pentru că instituţia a fost obligată să reducă toate cheltuielile, pentru că nu mai putea să plătească facturile. Tot din considerente economice, muzeografii au fost nevoiţi să închidă mai multe expoziţii.

Luna aceasta, conducerea muzeului a primit de la stat numai 21.000 de lei, în condiţiile în care numai factura la curent este de 30.000 de lei, iar factura la gaz depăşeşte 70.000 de lei.

Din vânzarea biletelor şi a suvenirurilor, muzeul încasează, anual, aproape două milioane de lei, dar banii sunt viraţi la Ministerul Culturii. Dacă încasările ar rămâne în contul muzeului, instituţia ar mai avea nevoie de un milion de lei de la stat pentru acoperirea cheltuielilor.
x close