Antena 3 CNN Actualitate Cultură Documente CIA din anii ‘80: Iliescu, descris ca un potențial înlocuitor al lui Ceaușescu

Documente CIA din anii ‘80: Iliescu, descris ca un potențial înlocuitor al lui Ceaușescu

Documente CIA din anii ‘80: Iliescu, descris ca un potențial înlocuitor al lui Ceaușescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    25 Feb 2017   •   20:27

Documentele declasificate recent de Agenția Centrală de Informații (CIA) arată cum era văzută situația din România în timpul Războiului Rece, scrie historia.ro. În același timp, CIA a analizat mai multe posibile scenarii care ar fi putut conduce la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu.

Un raport al CIA din 4 martie 1982, intitulat ”Frământări în România: Cauze și implicații”, consemnează că regimul nonconformist al lui Nicolae Ceaușescu era subminat de stagnarea economică și de frământările sociale în creștere. CIA considera că puterea lui Ceaușescu va fi erodată în timp de incapacitatea lui de a rezolva aceste probleme.  Documentul identifică o serie de tensiuni care au apărut în România începând din vara anului 1980, cauzate de lipsurile alimentare, dar susține că regimul putea să gestioneze aceste frământări. 

Raportul CIA menționează că Ion Iliescu, care în acel moment conducea Consiliul Național al Apelor, a fost un lider proeminent în anii ‘60. ”Inteligent, dinamic și neobișnuit de sincer, Iliescu este considerat de mulți cel mai impresionant individ din conducerea românească”, se spunea în document.

Raportul considera că popularitatea sa imensă în rândul tinerilor din România și critica la adresa stilului de conducere autocratic al lui Ceaușescu au condus la declinul politic al lui Iliescu. Autorii documentului considerau că tinerețea, abilitățile și popularitatea lui Iliescu în rândul multor membri ai birocrației de stat aratau că el ar putea fi o figură importantă în epoca post-Ceaușescu. 

Ion Iliescu este menționat din nou ca un potențial succesor al lui Nicolae Ceaușescu în 1985, în documentul intitulat ”România: Perspective pentru Ceaușescu”.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close