Antena 3 CNN Actualitate Cultură Faimosul Edvin Marton, la Sinteza zilei: Am o comoară în mâinile mele. Valorează 4 milioane de dolari

Faimosul Edvin Marton, la Sinteza zilei: Am o comoară în mâinile mele. Valorează 4 milioane de dolari

Faimosul Edvin Marton, la Sinteza zilei: Am o comoară în mâinile mele. Valorează 4 milioane de dolari
Sursa foto: Foto: VideoNews
21 Dec 2011   •   05:05

Edvin Marton, unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti ai planetei, câştigător al unui prestigios premiu Emmy, a fost invitatul lui Mihai Gâdea în cadrul ediţiei de marţi seară a emisiunii "Sinteza Zilei".

Reputatul violonist a vorbit, printre altele, şi despre vioara la care cântă, un veritabil instrument Stradivarius, care valorează 4 milioane de dolari şi a fost adusă în studioul emisiunii de mai mulţi oameni de pază. Vioara, veche de 300 de ani, este mereu ţinută sub pază strictă.

Acest instrument este unic, este o comoară în mâinile mele şi a fost făcută în 1697 de Antonio Stradivarius. Când am câştigat competiţia mondială din Canada (n.r. - "Golden Violin Award" ) mi s-a spus că voi primi o vioară Stradivarius. Nu am putut dormi toată noaptea. Când am atins vioara pentru prima oară m-am îndrăgostit imediat de ea. Această dragoste continuă şi în prezent", a povestit celebrul violonist.

Marton a mai spus că vioara Stradivarius nu a fost folosită de nimeni în ultimii 50 de ani, fiind închisă în seiful unei bănci, însă, în urmă cu aproximativ trei secole violonistul italian Niccolo Paganini a cântat la ea.

 



Edvin Marton, de orginie maghiară, a învăţat să cânte la vioară la vârsta de 3 ani, iar la 7 ani interpreta Mozart cu lejeritate. În 1997, Marton a câştigat concursul internaţional de vioară "Golden Violin Award" desfăşurat la Montreal, în Canada. În urma acestui concurs, Edvin Marton a intrat în posesia viorii Stradivarius, aparţinând Băncii Elveţiei, fiindu-i oferită pentru folosinţă privată pe toată durata vieţii.

 


Edvin Marton va evolua pe scena Sălii Palatului alături de European Royal Orchestra, sub bagheta dirijorului austriac Gottfried Rabl, dirijorul Orchestrei Simfonice Radio din Viena.

 




×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close