Antena 3 CNN Actualitate Cultură Festivalul Internaţional "Shakespeare" a început la Craiova

Festivalul Internaţional "Shakespeare" a început la Craiova

Festivalul Internaţional "Shakespeare" a început la Craiova
14 Apr 2016   •   22:15

La Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova s-a deschis, joi seara, cea de-a X-a ediţie a Festivalul Internaţional 'Shakespeare', eveniment cotat de specialişti drept unul dintre cele mai importante din lume şi care în acest an se derulează pe parcursul a zece zile. 

Directorul Festivalului Internaţional "Shakespeare", Emil Boroghină, a afirmat la ceremonia de deschidere că manifestarea a crescut de la o ediţie la alta, iar anul acesta a ajuns la a X-a ediţie, în 2016 când întreaga lume sărbătoreşte 400 de ani de la trecerea în eternitate a lui William Shakespeare. 

"Suntem bucuroşi că acest festival figurează în rândul marilor manifestări europene şi mondiale dedicate marelui Will. Obiectivul acestui festival a fost de a invita în România cei mai mari regizori ai lumii şi cred că am reuşit să-l realizăm. Dincolo de aceasta, organizăm sesiuni ştiinţifice excepţionale în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia de Cercetare Europeană "Shakespeare". Sperăm să producem şi de această dată iubitorilor de teatru mari bucurii", a spus Boroghină. 

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, le-a adresat bun venit invitaţilor şi a afirmat că prin acest astfel de manifestări Craiova demonstrează lumii întregi că este o capitală culturală. 

"În aceste zile Craiova este capitala mondială a teatrului şi din întreaga lume vor veni personalităţi cu care ţările lor se mândresc şi în aceste zile vor veni aici la Craiova. De asemenea nu trebuie să uităm că vom avea şi Premiul Europa pentru Teatru la Craiova şi în perioada următoare spectatorii se vor putea bucura de momente unice", a spus primarul Craiovei. 

Festivalul a fost deschis de către Teatrul Saytama din Tokyo cu o interpretare a piesei 'Richard al II-lea', în viziunea regizorului Yukio Ninagawa, un spectacol grandios în care au jucat peste 70 de actori, din cele două trupe - cea în care media de vârstă a actorilor este de 77 de ani şi cea în care media de vârstă este de 26 de ani. 

"Suntem foarte bucuroşi că teatrul japonez este prezent la deschiderea festivalului de teatru cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg. Piesa "Richard al II-lea" este interpretată de teatrul Saytama sub conducerea lui Yukio Ninagawa, unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai Japoniei, un spectacol foarte potrivit pentru deschiderea festivalului prin interpretarea minunată a mai multor generaţii de actori. În Japonia structura teatrului se dezvoltă din ce în ce mai mult", a spus Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei la Bucureşti. 

Prezent la deschiderea festivalului, Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Român, a afirmat că dacă întreaga economie românească, dacă statul român ar avea dezvoltarea pe care a avut-o arta teatrală românească, probabil că am fi ca ţară, ca populaţie una din cele mai fericite din lume. 

"Această a X-a ediţie a Festivalului se bucură deja de un renume prin excelenţa trupelor şi spectacolele din întreaga lume care sunt prezente aici. ICR nu a făcut decât să intre în obiceiul său, să sprijine valorile româneşti. Dacă întreaga economie românească, dacă statul român ar avea dezvoltarea pe care a avut-o arta teatrală românească probabil că am fi ca ţară, ca stat, ca populaţie una din cele mai fericite din lume. Cred cu tărie în valoarea creativităţii româneşti, cred cu tărie în teatrul românesc", a spus directorul ICR. 

Nigel Townson, director al British Council Romania, a afirmat că prezenţa britanică la această ediţie a festivalului este foarte puternică, iar Shakespeare este veşnic şi universal. 

"Piesele sale sunt traduse în peste 100 de limbi, sunt studiate în jumătate din şcolile lumii, numele lui Shakespeare este menţionat de peste 100 de ori pe site-ul internet The Movie Database, cu toate că s-a născut cu 300 de ani înainte de inventarea filmului, cel mai căutat scriitor pe Google este Shakespeare, cel mai căutat citat pe Google este "A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea". Deci, într-adevăr, Shakespeare este veşnic şi universal", a spus Nigel Townson. 

Vineri, în cea de-a doua zi de festival, publicul îi va întâlni pe actorii trupei Abrahamse&Meyer Productions, singura companie de teatru clasic independent din Africa de Sud, care vor pune în scenă, la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova, una dintre cele mai vechi reprezentaţii consemnate ale piesei 'Hamlet', din timpul vieţii lui Shakespeare, ce a avut loc pe coasta de est a Africii de Sud, când, în 1608, echipajul navei Red Dragon (Dragonul Roşu) aparţinând Companiei Indiilor Orientale a jucat 'Hamlet' la bordul navei. Această reprezentaţie istorică serveşte ca inspiraţie pentru producţia realizată de regizorul Fred Abrahamse. 

La Festivalul 'Shakespeare' va fi prezent şi Teatrul Kasbah Arghya din India, care va prezenta, la Departamentul de Teatru al Universităţii din Craiova, spectacolul 'Macbeth Badya', în regia lui Manish Mitra, considerat drept creatorul unui nou limbaj teatral şi al unei metodologii de pregătire a actorului. 

În cadrul festivalului sunt invitate şi alte trupe celebre din diverse colţuri ale lumii: Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu 'Richard al III-lea', în regia lui Thomas Ostermeier, Teatrul "Shakespeare Tobacco Factory" din Marea Britanie, cu 'Hamlet', în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu 'Comedia erorilor', în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu 'Hamlet' realizat de Kelly Hunter, experimentul 'Iulius Caesar' al lui Romeo Castellucci, pus în scenă la Societatea 'Raffeallo Sanzio' din Cesena. 

Potrivit organizatorilor, la Naţionalul craiovean vor performa şi actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa 'Macbeth', pusă în scenă de Luk Perceval, care vine cu prima sa producţie din Rusia direct în Bănie. Casa Baltică din Sankt Petersburg va prezenta publicului o versiune a tragediei shakespeariene în care jocul de lumini şi umbre spune toată povestea. Au fost programate, de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii. 

Un spectacol inedit al festivalului va fi cel prezentat de Mira - Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o sinteză artistică între dans, teatru şi acrobaţie ce va avea loc sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 22.30, pe acoperişul Teatrului Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova şi care a fost conceput special pentru Festivalul Internaţional 'Shakespeare' Craiova 2016. 

Alături de invitarea unor mari spectacole, o altă componentă importantă a festivalului este cea a comunicărilor ştiinţifice, prezentate în cadrul 'Sesiunii de shakespeareologie', aflată sub patronajul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), şi Conferinţa Internaţionala Shakespeare, realizată în colaborare cu Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, unde vor fi susţinute comunicări de shakespeareologi şi critici de teatru de reputaţie mondială. Între aceştia: profesorul emerit Stanley Wells, preşedinte al Birth Place Trust din Stratford-upon-Avon, Paul Edmondson, vicepreşedinte al aceluiaşi for; profesorul Michael Dobson de la Universitatea din Birmingham, director al Institutului Shakespeare de la Stratford-upon-Avon; John Elsom, George Banu,Ian Herbert şi Yun Cheol Kim, preşedinţi de onoare ai A.I.C.T., Margareta Sorensen -  preşedinte executiv al A.I.C.T.; Michel Vais, secretar general; Octavian Saiu, secretar general adjunct al A.I.C.T.; prof. Maria Shevtsova - de la Universitatea din Londra etc. 

De asemenea, vor fi organizate mai multe expoziţii, între care cea de postere, fotografii şi carte 'Shakespeare 400', realizată în colaborare cu Institutul Shakespeare de la Stratford-upon-Avon şi British Council România, şi expoziţia de picto-gravură 'Shakespeare ad Infinitum' a artistei plastice Oana-Maria Cajal, autoarea mai multor piese de teatru montate peste ocean, premiată pentru dramaturgie de UNITER. Vor fi editate şi lansate albume, cărţi de specialitate şi DVD-uri, printre care volumul 'Silviu Purcărete şi Teatrul Naţional Craiova - pelerini în marele teatru al lumii' de Ludmila Patlanjoglu, ce va fi editat în limbile română, engleză şi franceză de Institutul Cultural Român. Programul mai cuprinde ateliere teatrale studenţeşti de arta actorului, regie, scenografie şi teatrologie, precum şi cele ale elevilor, realizate în colaborare cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Universitatea din Craiova - Departamentul de Teatru şi Colegiul Naţional 'A.I. Cuza' din Bucureşti. 

Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura atât în săli de spectacole ca cele de la Teatrul Naţional 'Marin Sorescu', Teatrul 'Colibri', Casa Studenţilor, în Aula 'Buia' a Facultăţii de Agronomie, Filarmonica 'Oltenia', cât şi în spaţii neconvenţionale precum holul Universităţii din Craiova, pe stradă sau în Pieţele 'Fraţii Buzeşti', 'Mihai Viteazul', 'William Shakespeare' şi în Portul Cultural Cetate. 

Festivalul Internaţional 'Shakespeare' este organizat de Fundaţia 'Shakespeare' şi Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' şi finanţat de Primăria şi Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Dolj, Uniunea Teatrală din România, Institutul Cultural Român şi British Council România. Parteneri sunt Teatrul pentru Copii şi Tineret 'Colibri', Casa de Cultură a Studenţilor, Universitatea din Craiova, Filarmonica 'Oltenia', Electroputere Parc Mall, Compania 'Teatrulescu', Teatrul 'Anton Pann' şi Teatrul Municipal 'Ariel' din Râmnicu Vâlcea, Palatul Cultural 'Theodor Costescu' din Drobeta Turnu Severin, Centrul Cultural 'Eugen Ionescu' din Slatina. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: festival Craiova
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close