Google şi-a modificat logo-ul pentru a sărbători 169 de ani de la naşterea lui Friedrich Nietzsche

de D.D.    |    15 Oct 2013   •   09:13
Google şi-a modificat logo-ul pentru a sărbători 169 de ani de la naşterea lui Friedrich Nietzsche Foto: wikipedia.org

Google şi-a stilizat, marţi, logoul pentru a sărbători 169 de ani de la naşterea celebrului filosof german Friedrich Nietzsche, informează Mediafax.

Friedrich Nietzsche a rămas celebru mai ales datorită sentinţei nihiliste "Dumnezeu a murit", considerată a fi o critică la adresa creştinismului.Viaţa şi cariera lui Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche, filosof al culturii, filolog, scriitor, una dintre personalităţile ilustre ale gândirii moderne din secolul al XIX-lea, s-a născut pe 15 octombrie 1844, la Rocken/Lutzen, în Germania, într-o familie de pastori protestanţi.

După studiile liceale la colegiul din Pforta, urmează cursurile universităţilor din Bonn şi Leipzig, mai întâi la Facultatea de Teologie, apoi la cea de Filologie Clasică, în specialitatea limba şi literatura greacă veche, avându-l ca profesor pe cunoscutul Friedrich Wilhelm Ritschl.

S-a distins încă din timpul studiilor, ca un strălucit cercetător, Nietzsche este propus de Ritschl pentru catedra de filologie clasică la Universitatea din Basel, post de profesor pe care îl ocupă în 1869, la vârsta de 25 de ani.

Din aceşti ani datează şi prietenia lui Nietzsche - el însuşi muzician şi compozitor - cu Richard Wagner, a cărui personalitate, muzică şi gândire estetică au avut asupra gândirii nietzscheene o importantă influenţă. Decisiv a fost însă pentru această gândire contactul cu filosofia lui Arthur Schopenhauer.

În 1872 îi apare "Originea tragediei", studiu cu un deosebit ecou, iar între 1873 şi 1876, "Consideraţii în afara timpului" - o culegere de studii şi reflecţii filosofice.

Începând din 1876, starea sănătăţii lui Nietzsche se înrăutăţeşte mereu. În 1879 renunţă la postul de profesor, stabilindu-se alternativ în Elveţia, la Sils-Maria în Engadin, în Italia şi în sudul Franţei şi consacrându-se numai scrisului.

În 1889, Nietzsche, grav bolnav psihic, este internat în diferite clinici. Dupa câteva intervale de remisiune, în care se mai ocupă de reeditări, traduceri din operele sale şi îşi continuă corespondenţa, moare în 1900, la Weimar. 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close