Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ministrul Culturii, mesaj de 1 Martie: ”Este o promisiune de renaştere, speranţă și noi începuturi”

Ministrul Culturii, mesaj de 1 Martie: ”Este o promisiune de renaştere, speranţă și noi începuturi”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 1 Martie.

Ministrul Culturii, mesaj de 1 Martie: ”Este o promisiune de renaştere, speranţă și noi începuturi”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    01 Mar 2023   •   10:15

”1 Martie reprezintă nu numai debutul calendaristic al primăverii, ci și o promisiune de renaştere, speranţă și noi începuturi. Iar toate aceste trăiri profunde au fost adunate, cu multă măiestrie şi creativitate, de poporul român, în delicatul Mărțișor, un simbol al obiceiurilor străvechi, acum parte a patrimoniului UNESCO.

Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru că veți reuși să readuceți în lumină și să mențineți mereu vii frumoasele tradiții românești. Sunt obiceiuri prețioase, care fac parte din fibra și identitatea noastră națională și pe care cred că suntem datori să le ducem mai departe.

Doamnelor și domnișoarelor, vă doresc o primăvară frumoasă, cu zâmbete și împliniri, încărcată de evenimente care să vă bucure sufletele, iar pacea, credința și liniștea să vă însoțească”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu

”Mărţişorul autentic era reprezentat pe vremuri de şnurul bicolor, la care părinții adăugau o monedă de argint, pe care copiii o purtau la mână sau la gât.

Ulterior, a devenit un mic obiect de podoabă, din aur, argint sau alt metal / cristal, legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu.

Celor două fire (de mătase, bumbac sau lână) li s-au atribuit diverse semnificații, fiind oferite cu același drag astăzi, ca și în trecut, copiilor, tinerilor, soțiilor și chiar prietenilor, pentru noroc și prosperitate.

În timp ce roşul protejează de rele în credinţa populară şi exprimă viața și iubirea, albul semnifică puritatea, lumina, energia. O altă simbolistică a şnurului bicolor este aceea că albul reprezintă iarna, iar roşul, vara”, a transmis Ministerul Culturii într-o postare pe Facebook.

? „1 Martie reprezintă nu numai debutul calendaristic al primăverii, ci și o promisiune de renaştere, speranţă și noi...

Publicată de Ministerul Culturii pe Marţi, 28 februarie 2023

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close