Antena 3 CNN Actualitate Cultură Muzeul de Istorie a României, un şantier abandonat de doi ani din cauza unui contract

Muzeul de Istorie a României, un şantier abandonat de doi ani din cauza unui contract

Muzeul de Istorie a României, un şantier abandonat de doi ani din cauza unui contract
Sursa foto: Foto: Mediafax
04 Iun 2011   •   17:21

Istoria se prăbuşeşte peste noi. Nu e o figură de stil, ci realitatea. De cinci ani, Muzeul Naţional de Istorie a României este un şantier abandonat. Sute de mii de obiecte de patrimoniu stau în cutii, iar clădirea s-ar putea prăbuşi la un cutremur mai serios. Ironia e că, deşi s-ar putea găsi bani pentru repararea lui, lucrările s-au blocat din cauza unui contract.

Muzeului Naţional de Istorie a României înseamnă astăzi doar două săli. Tezaurul şi vestigiile romane. Gânditorul de la Hamangia şi documente istorice importante stau închise în cutii, în spatele unor uşi sigilate.

Şi ameninţate, în orice moment, de o catastrofă. Clădirea, oricum fragilă, a trecut prin două războaie şi seisme mari. Iar reparaţiile, începute acum nouă ani, au fost oprite în 2006 deşi nu ajunseseră nici la jumătate. În cazul unui cutremur, scenariul nu sună deloc bine.

Cu toate acestea, de cinci ani, la Muzeul de Istorie nu s-a mai făcut nimic. Mărul discordiei este contractul încheiat în 2002 cu firma de construcţii patronată de Vasile Turcu, acţionarul de la Dinamo. Şi o datorie de opt miliarde de lei vechi pe care muzeul a contestat-o în instanţă.

Bani ar fi, spune Ministerul Culturii. Însă pentru un nou contract.

Firma de construcţii nu vrea să renunţe la un contract câştigat prin licitaţie.

Prinsă în hăţişurile financiare, istoria se prăbuşeşte încet, încet. Pe Calea Victorie.

 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close