Antena 3 CNN Actualitate Cultură Muzeul Luvru din Paris va avea un "frate" în Abu Dhabi (VIDEO)

Muzeul Luvru din Paris va avea un "frate" în Abu Dhabi (VIDEO)

Muzeul Luvru din Paris va avea un "frate" în Abu Dhabi (VIDEO)
Sursa foto: Luvru
27 Mai 2009   •   12:53

Celebrul muzeu Luvru din Paris va avea, peste câţiva ani, un "frate" în Abu Dhabi. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a inaugurat, marţi, lucrările de construcţie al viitorului "Luvru al Nisipurilor", considerat primul muzeu universal din Orientul Mijlociu.

Muzeul, care ar urma să fie deschis peste trei-patru ani, este doar una din componentele uriaşului "cartier cultural", construit de la zero pe o insulă din Abu Dhabi. Aici se vor mai afla alte trei muzee, între care o filială a celebrului Guggenheim şi o sală de spectacole.

Clădirea Luvrului din Emirate, concepută de arhitectul francez Jean Nouvel, este încununată de o uriaşă cupolă, inspirată de construcţiile tradiţionale arabe. În primii ani, edificiul va adăposti opere de artă împrumutate de Luvrul din Paris şi de alte muzee franceze, iar apoi, treptat, va avea propriile colecţii.

Pentru folosirea "brandului" Luvru, Emiratele Arabe Unite vor plăti în total un miliard de euro, destinate muzeelor franceze. Pe lângă bani, Franţa se alege şi cu întărirea poziţiei sale în lumea arabă, nu doar pe plan cultural.

Proiectul a suscitat, însă, şi proteste în Franţa. Peste 5.000 de istorici de artă şi alţi specialişti au semnat o petiţie împotriva viitorului muzeu, care, în opinia lor, va aminti mai mult de... Las Vegas decât de Luvru.

Alţi intelectuali au luat, totuşi, apărarea proiectului.

O altă controversă a apărut recent, când o organizaţie neguvernamentală a denunţat condiţiile de muncă şi cazare de pe şantier. Arhitectul francez a promis, însă, că va veghea la respectarea drepturilor muncitorilor, în majoritate imigranţi.



Antena 3

×
Subiecte în articol: muzeu paris Abu Dhabi
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close