Antena 3 CNN Actualitate Cultură O statuie a lui Isus va fi prezentată într-o expoziţie cu opere de artă vandalizate

O statuie a lui Isus va fi prezentată într-o expoziţie cu opere de artă vandalizate

O statuie a lui Isus va fi prezentată într-o expoziţie cu opere de artă vandalizate
Sursa foto: Foto: necspenecmetu.tumblr.com
06 Iul 2013   •   13:19
O statuie a lui Isus va fi prezentată, pentru prima dată publicului, la deschiderea unei expoziţii găzduite de Tate Britain din Londra, cu opere de artă vandalizate de-a lungul timpului, informează BBC, conform Mediafax.
Secole de-a rândul, operele de artă au fost distruse, modificate, vandalizate. Acest fenomen este prezentat în expoziţia "Art under Attack: Histories of British Iconoclasm" ("Arta sub atac: istorii ale iconoclasmului britanic") care se va deschide la Tate Britain pe 2 octombrie. Cele mai vechi obiecte care vor fi prezentate în expoziţie sunt din secolul XVI.
Statuia lui Isus, care este, de altfel, piesa centrală a expoziţiei, a stat ascunsă sute de ani sub podeaua unei capele din Londra. 
Statuii "Hristos mort" (1500-1520) îi lipseşte coroana de spini, braţele şi gambele - modificări care, cel mai probabil, sunt rezultatul unui atac brutal al reformatorilor religioşi din secolul XVI. 
"A fost o expoziţie foarte greu de organizat pentru că în principiu avem de-a face cu fragmente de opere de artă", a declarat directoarea Tate Britain, Penelope Curtis. 
Statuia a fost descoperită sub duşumeaua capelei de la Mercers' Hall din centrul Londrei în 1954. Experţii cred că statuia a fost îngropată pentru a fi protejată de distrugeri şi mai mari. 
"Această donaţie extraordinară ne va ajuta să analizăm metodele şi motivele din spatele atacurilor asupra artei în Marea Britanie din ultimii 500 de ani", a declarat curatoarea Tabitha Barber. 
La lansarea oficială a expoziţiei de la Mercer's Hall directoarea Tate Britain, Penelope Curtis, a declarat că expoziţia este una "pe teme locale" şi este parţial inspirată şi de recentele atacuri asupra operelor de artă din Anglia. 
În octombrie anul trecut, o frescă de Mark Rothko a fost colorată cu carioca la Tate Modern, iar în urmă cu o săptămână o operă de la National Gallery a fost de asemenea vandalizată.
Curtis a spus că a avut ideea unei asemenea expoziţii în urmă cu trei ani, când a intrat în echipa muzeului Tate. 
Printre exponate se numără fragmente din statuia lui William III şi din Columna lui Nelson care au fost distruse la Dublin, în urma atacurilor anti-britanice în 1928 şi 1966. În expoziţie va fi prezentat şi un portret al lui Oliver Cromwell "cu susul în jos" de către prinţul Frederick Duleep Singh (1868-1926). Curatorii subliniază faptul că expoziţia nu grupează opere afectate de acte de vandalism aleatoriu, ci că fenomenul studiat este iconoclasmul - actele de distrugere inspirate de o ideologie sau orientate împotriva unei ideologii. 
Expoziţia arată şi faptul că unii creatori au folosit forţa de distrugere ca pe o forţă creativă - drept dovadă stă un exponat inedit- un pian distrus de Ralph Montanez Ortiz care va fi prezentat simultan cu o înregistrare audio. 
În ceea ce priveşte securitatea expoziţiei, Curtis a declarat pentru BBC că politica în acest sens a Tate Britain s-a schimbat "de la o săptămână la alta, în funcţie de circumstanţe".
 

×
Parteneri
1.000 de lei de la stat, în august. Cine poate primi banii
x close