Antena 3 CNN Actualitate Cultură Pictura lui Picasso La Lecture s-a vândut cu peste 40 de milioane de dolari la licitaţie

Pictura lui Picasso La Lecture s-a vândut cu peste 40 de milioane de dolari la licitaţie

Pictura lui Picasso La Lecture s-a vândut cu peste 40 de milioane de dolari la licitaţie
09 Feb 2011   •   15:50

Portretul muzei care a transformat viaţa lui Pablo Picasso,  Maria-Theresa Walter, s-a vândut cu peste 40 de milioane de dolari la casa de licitaţii Sotheby în Londra, informează BBC.

După şase minute de licitaţie la telefon, un anonim şi-a adjudecat La Lecture. Capodopera o înfăţişează pe iubita secretă a lui Picasso, Maria-Thereza Walter, în vârsta de 17 ani, la prima întâlnire în Paris cu Picasso la 45 de ani. Relaţia lor a fost ţinută secretă pentru mulţi ani din cauza vârstei fetei şi pentru că Picasso era căsătorit.
Mai târziu, domnisoara Walter a declarat că ea nu auzise niciodată de artist până în momentul în care Picasso a abordat-o spunându-i: "Sunt Picasso, tu şi cu mine o să facem multe lucruri importante împreună."

Până să fie pictat La Lecture, Maria-Theresa a apărut în operele lui Picasso cu trăsăturile codificate, adesea încorporate în fundalul picturilor sale. Doar în momentul în care pictura a fost expusă la o expoziţie retrospectivă a lui Picasso, soţia sa, Olga Khokhlova, a realizat că era vorba despre o altă femeie în viaţa artistului şi mariajul lor s-a destrămat. Mai târziu, dra Walter a avut o fetiţă, Maya, cu Picasso.

Dra Walter l-a inspirat pe Picasso în numeroase lucrări, printre care: Nudul, Frunze verzi şi bust, ambele pictate în 1932.

×
Subiecte în articol: licitatie
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close