Antena 3 CNN Actualitate Cultură Presa internaţională despre mitingul din Bucureşti: "Unul din cele mai mari de la căderea comunismului"

Presa internaţională despre mitingul din Bucureşti: "Unul din cele mai mari de la căderea comunismului"

Presa internaţională despre mitingul din Bucureşti: "Unul din cele mai mari de la căderea comunismului"
19 Mai 2010   •   22:23

Mitingul de proporţii organizat, miercuri, în Capitală nu a trecut neobservat în presa internaţională. Publicaţiile externe alocă spaţii ample protestelor izbucnite la Bucureşti după anunţarea măsurilor de austeritate pe care Guvernul intenţionează să le aplice.

Aproximativ 40.000 de oameni au ieşit, miercuri, în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de pachetul de măsuri care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Oamenii au cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui,

"Unul dintre cele mai mari proteste de la căderea comunismului în 1989 a avut loc miercuri la Bucureşti, pe fondul deciziei Guvernului de reducere a cheltuielilor, punând sub semnul întrebării capacitatea României de a respecta angajamentele cu FMI", scrie agenţia Reuters, care titrează "Mii de români protestează faţă de măsurile de austeritate".

Agenţia mai precizează că protestele reprezintă primul test pentru determinarea Guvernului de aplicare a măsurilor de austeritate.






"Guvernul Emil Boc are disensiuni cu sindicatele şi cu opoziţia, care susţin că măsurile de austeritate vor provoca o criză socială şi politică şi care propun noi negocieri cu FMI. (...) România, al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, mizează pe un împrumut de 20 de miliarde de euro acordat de FMI şi UE pentru relansarea economiei, afectată de cea mai gravă recesiune de după căderea comunismului", notează agenţia Bloomberg.





"Preşedintele Traian Băsescu i-a şocat pe români anunţând la începutul lunii mai măsuri care să permită ţării să îndeplinească obligaţiile faţă de FMI. Guvernul argumentează că reducerile sunt singura metodă de evitare a creşterii taxelor, măsură care ar obstrucţiona şi mai mult creşterea economică", scrie Financial Times.

"Protestele de la Bucureşti, la care au participat mii de persoane, au fost printre cele mai bine organizate din ultimii ani", notează BBC, care mai menţionează că România se confruntă cu o recesiune majoră, după ani de creştere economică.

"Zeci de mii de angajaţi din România au organizat cea mai amplă demonstraţie din ultimii ani, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate decise de Guvern. Peste 60.000 de sindicalişti din toată ţara, reprezentând toate categoriile profesionale, s-au adunat în faţa sediului Guvernului nemulţumiţi de planul de reducere a salariilor în scopul relansării economiei", relatează agenţia China Nouă.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: miting protest Piata Victoriei presa
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close