Antena 3 CNN Actualitate Cultură Rene Magritte, pictorul sărbătorit de Google

Rene Magritte, pictorul sărbătorit de Google

Rene Magritte, pictorul sărbătorit de Google
21 Noi 2008   •   11:38

Cu ocazia aniversării a 110 ani de la naşterea pictorului belgian Rene Magritte, pagina de internet a motorului de căutare Google marchează ziua cu un colaj al faimoaselor picturi "Le fils de l'homme" (autoportret din 1964) şi "Golconde" (1953).
Google continuă, astfel, seria de "ediţii speciale", între care s-au numărat şi Ziua Pământului, Ziua Independenţei, Jocurile Olimpice din Beijing, sau chiar experimentul Large Hadron Collider (LHC) - acceleratorul de particule prin care se încearcă recrearea condiţiilor Big Bang-ului.

Născut în Belgia, pe 21 noiembrie 1898, Rene Francois Ghislain Magritte a fost un artist suprarealist care s-a remarcat printr-o serie de imagini provocatoare. Magritte a început să studieze desenul la vârsta de 12 ani. Între 1916 şi 1918, acesta a urmat cursurile Academiei "Royale des Beaux-Arts", din Bruxelles.
În 1922, Magritte s-a însurat cu Georgette Berger, pe care o cunoscuse în 1913.
Pictorul a trăit o experienţă traumatizantă, după moartea mamei sale, care s-a sinucis prin înecare, acesta asistând la scoaterea cadavrului din apă. Imaginile cu trupul neînsufleţit al mamei sale plutind pe râul Sambre, cu faţa acoperită parţial de rochie, se pare că au influenţat o serie de picturi din perioada 1927-1928. Magritte a negat această explicaţie.
Operele lui Rene Magritte au influenţat o serie de artişti renumiţi, printre care Andy Warhol, Marcel Broodthaers sau Martin Kippenberger.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Google
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close