Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tablou de patrimoniu, semnat Nicolae Grigorescu, revendicat de străneapoata pictorului (VIDEO)

Tablou de patrimoniu, semnat Nicolae Grigorescu, revendicat de străneapoata pictorului (VIDEO)

Tablou de patrimoniu, semnat Nicolae Grigorescu, revendicat de străneapoata pictorului (VIDEO)
Sursa foto: tablou
23 Mai 2010   •   20:36

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Nicolae Grigorescu este revendicat în instanţă de strănepoata fostului prim-ministru, din perioada lui Cuza. Tabloul valorează o avere, peste 300.000 de euro, şi este păstrat la Muzeul Naţional de Artă.

"Ţiganca de la Ghergani" este în patrimoniul ţării. Din 1990 şi până acum, milioane de oameni s-au putut delecta cu una dintre cele mai frumoase capodopere ale pictorului.

Şi pentru că i-a plăcut, spre sfârşitul anului, Ghica a strâns 10 mii de franci de aur cu care a cumpărat-o, fiind cea mai mare sumă plătită până atunci pentru o pictură românească. După decesul său, a rămas familiei.

Numai că toate bunurile lui Ion Ghica aveau să-i fie luate.

Apoi, pictura a fost expusă în reşedinta din Primăverii a dictatorului Nicolae Ceauşescu şi la Muzeul Naţional de Artă.

Imediat după ce tabloul " Ţiganca de la Ghergani " a fost revendicat în instanţă, cei de la Muzeul Naţional de Artă au hotărât să îl retragă din cadrul expoziţiei. El a fost dus într-un depozit unde este păstrat în condiţii speciale.

Irina Ghica, aflată în acest moment la Paris, cere instanţei să oblige muzeul să îi restituie tabloul sau să îi achite valoarea operei - adică aproape 300.000 de euro.



Observator




×
Subiecte în articol: tablou muzeu arta pictura
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close