Un român care ne face cinste şi după moarte. Unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile, celebrat de Google

de D.D.    |    28 Iun 2012   •   11:32
Un român care ne face cinste şi după moarte. Unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile, celebrat de Google Galerie foto (3) Foto: www.topfoto.co.uk
Google şi-a modificat logoul pentru a îl omagia pe dirijorul român Sergiu Celibidache. Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea artistului.

Un concert care va rămâne în istorie: Sergiu Celibidache dirijând orchestra care interpretează Rapsodia Română, de George Enescu:

Silueta celebrului dirijor român apare suprapusă peste prima literă din cuvântul "Google", iar celelalte litere sunt prezentate sub forma unor instrumente muzicale folosite în orchestrele de muzică clasică: trombon, tobă, vioară, flaut şi discuri de percuţie.Viaţa şi cariera lui Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache s-a născut în 28 iunie 1912, în oraşul Roman din judeţul Neamţ. A fost dirijor şi compozitor, membru de onoare al Academiei Române.

Sergiu Celibidache şi-a început cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci când l-a înlocuit pe Wilhelm Furtwangler, în anii care au urmat după cel de-al doilea război mondial.

În 1979, a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o într-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume şi de care i-a rămas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen.

A dirijat sute de concerte, iar stilul său unic l-a făcut să fie considerat unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile.

Muzicianul român a murit la vârsta de 84 de ani, în 14 august 1996, în oraşul Neuville-sur-Essonne din Franţa.
x close