Antena 3 CNN Actualitate Cultură Un român care ne face cinste şi după moarte. Unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile, celebrat de Google

Un român care ne face cinste şi după moarte. Unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile, celebrat de Google

Un român care ne face cinste şi după moarte. Unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile, celebrat de Google
Sursa foto: Foto: www.topfoto.co.uk
28 Iun 2012   •   11:32
Google şi-a modificat logoul pentru a îl omagia pe dirijorul român Sergiu Celibidache. Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea artistului.

Un concert care va rămâne în istorie: Sergiu Celibidache dirijând orchestra care interpretează Rapsodia Română, de George Enescu:

Silueta celebrului dirijor român apare suprapusă peste prima literă din cuvântul "Google", iar celelalte litere sunt prezentate sub forma unor instrumente muzicale folosite în orchestrele de muzică clasică: trombon, tobă, vioară, flaut şi discuri de percuţie.



Viaţa şi cariera lui Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache s-a născut în 28 iunie 1912, în oraşul Roman din judeţul Neamţ. A fost dirijor şi compozitor, membru de onoare al Academiei Române.

Sergiu Celibidache şi-a început cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci când l-a înlocuit pe Wilhelm Furtwangler, în anii care au urmat după cel de-al doilea război mondial.

În 1979, a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o într-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume şi de care i-a rămas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen.

A dirijat sute de concerte, iar stilul său unic l-a făcut să fie considerat unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile.

Muzicianul român a murit la vârsta de 84 de ani, în 14 august 1996, în oraşul Neuville-sur-Essonne din Franţa.




×
Subiecte în articol: Google logo google
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close