Antena 3 CNN Actualitate Cultură Uniunea Editorilor din România cere autorităţilor adoptarea unui plan anticriză

Uniunea Editorilor din România cere autorităţilor adoptarea unui plan anticriză

Uniunea Editorilor din România cere autorităţilor adoptarea unui plan anticriză
Sursa foto: carte
17 Feb 2009   •   23:33

Uniunea Editorilor din România (UER) a făcut, marţi, apel către autorităţi pentru adoptarea unui plan anti-criză pentru industria cărţii, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă acest domeniu de activitate, anunţă Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă de marţi, vânzările de carte au scăzut cu peste 30% în luna ianuarie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La aceasta se adaugă reducerea drastică de către ministerele Culturii şi Educaţiei a bugetelor destinate achiziţionării de cărţi şi publicaţii şi incertitudinea asupra programelor de sprijin gen ?100 euro pentru profesori?.
Editorii susţin că vor adopta măsuri anti-criză menite să le asigure supravieţuirea, cum ar fi scăderea planurilor editoriale cu 35-40%, reducerea personalului cu 10-25% şi asigurarea unui management strict al resurselor umane, materiale şi financiare.
?De departe, situaţia cea mai gravă este în privinţa producţiei de manuale, care se află de 18 ani în pericol datorită incapacităţii Ministerului Educaţiei de a asigura calendare pe termen lung şi un cadru stimulativ editării manualelor de calitate, precum şi de a le achiziţiona la preţuri juste şi echitabile?, afirmă editorii.
Potrivit UER, ca urmare a bugetului anual alocat, de aproximativ şase milioane de euro, adică 2,3 euro pe elev pentru toate manualele, şi a mecanismului de achiziţie care încurajează licitarea preţului sub cheltuielile de producţie, s-a ajuns ca manuale de peste 100 pagini color să coste în medie 2,5 lei, ceea ce nu acoperă nici valoarea tiparului, nicicum drepturile de autor, tehnoredactarea, grafica, redactarea, corectura, transportul la inspectorate etc.
?Editurile de carte şcolară nu mai pot în aceste condiţii să subvenţioneze producţia de manuale?, conchide comunicatul.
Agerpres

×
Subiecte în articol: masuri anticriza
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close