Antena 3 CNN Actualitate Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”

Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile românilor de Paște.

Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Sursa foto: Profimedia Images/Daniel Baciu Facebook
de Laura Dinu    |    27 Apr 2024   •   00:00

Românii stau cu sufletul la gură pentru că nu știu dacă vor primi pensiile înainte de Paște. 

Autoritățile susțin însă că nu există motive de îngrijorare. 

Ministrul Muncii, anunț despre pensii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a arătat că prin hotărârea de guvern adoptată joi se pot declanșa în luna aprilie procedurile, astfel încât să poată fi virate pensiile înainte de Paște.

"Astăzi avem două acte normative care ne facilitează posibilitatea de a da pensiile românilor înainte de sărbătorile pascale. Cele două sunt o HG şi, respectiv, un memorandum.

Hotărârea de guvern este cea care ne permite să declanșăm procedurile instituționale în luna aprilie, astfel încât banii să fie virați la timp atât Companiei Naționale Poșta Română, care livrează aproape jumătate din pensiile românilor prin factorii poștali, cât şi de a alimenta conturile băncilor comerciale cu care Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, respectiv Casa Națională de Pensii are convenții, cele 22 de instituții bancare, astfel încât acestea, la rândul lor, să poată face viramentele către români înainte de sărbătorile pascale.

Estimările noastre sunt că atât Poşta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat, situație în care toţi românii vor primi pensiile înainte de Paște.

Data la care le vor primi pe cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenție, iar data la care vor livra pensiile factorii poştali, până la 3 mai, inclusiv", a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

Daniel Baciu, anunț important despre pensii

Vestea a fost confirmată și de Șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

"Lucrurile sunt foarte clare. Avem o convenție încheiată cu compania națională Poșta Română. Ziua de 2 mai este zi lucrătoare la factorii poștali, deci pe data de 2 mai se distribuie din pensii, iar apoi continuă graficul de distribuție a pensiilor, până pe data de 15 mai, cum este specificat foarte clar în convenția încheiată cu compania națională Poșta Română.

În fiecare lună, nu vorbim doar de luna mai, în intervalul 1-15 al fiecărei luni, se livrează pensiile din sistemul public. Dacă acele zile sunt libere, ei trebuie să recupereze, astfel încât, până pe data de 15, toate pensiile să fie achitate", a declarat Daniel Baciu pentru DC News.

"Noi am alimentat conturile CNPR cu banii aferenți pensiilor pentru luna mai, astfel încât ei, pe 2 mai, trebuie să livreze pensiile”, spune el.

Mai mult decât atât, șeful Casei de Pensii susține că virarea banilor către Poșta Română se face în trei tranșe, prima fiind efectuată cu cinci zile înainte de finalul lunii.

"Cu cinci zile înainte de începerea următoarei luni. Acum, până pe data de 26 aprilie, noi trebuie să virăm prima tranșă pentru luna mai, care este de 50% din întreaga sumă. Următoarea tranșă este undeva în primele zile lucrătoare ale lunii mai, când virăm încă 40% din sumă, iar ultimii 10% rămân de livrat în jurul zilei de 9 a lunii, astfel încât ei trebuie să aibă tot timpul o continuitate, în intervalul 1-15 să livreze toate pensiile. Acesta este graficul pe care noi îl avem încheiat cu Poșta Română, printr-un act juridic, este vorba despre o convenție în care sunt stipulate atât termenele de plată către ei, ca sume de bani, cât și achitarea pensiilor către pensionari.

Tot timpul se întâmplă problema asta când sunt zile libere, la sărbătorile Pascale, de Crăciun sau de Anul Nou. Dar să știți că niciodată nu s-a întârziat. Compania Națională de Poștă trebuie să recupereze aceste zile libere, astfel încât, când închidem 15 ale lunii, toată lumea să primească pensiile. Pentru că nu toată lumea trebuie să primească pensia pe data de 1 sau pe data de 2. Ei au un interval de 15 zile în care, dacă cumva sunt trei zile libere, când intră în a patra ei trebuie să recupereze și să achite pensiile, astfel încât să respecte intervalul pe care îl au de respectat prin Convenția încheiată cu noi.

Pe data de 2 mai, factorii vor încerca să achite cât mai multe pensii, atât cele de pe 2 cât și 3 cât și 4. Deci nu se pune problema ca pensiile să întârzie, nu există așa ceva”, a mai spus șeful Casei Naționale de Pensii Publice. 

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close