Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Israelului, scrisoare către Patriarhul Daniel, după atacul terorist împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim

Ambasadorul Israelului, scrisoare către Patriarhul Daniel, după atacul terorist împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, i-a transmis un mesaj Patriarhului Daniel pentru a-și exprima consternarea în urma atacului comis de un extremist israelian asupra unei biserici din Ierusalim care apaține de Patriarhia Română.

Ambasadorul Israelului, scrisoare către Patriarhul Daniel, după atacul terorist împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim
de Gabriel Dano    |    06 Feb 2021   •   11:52

„Preafericirea Voastră,

În numele meu și al guvernului israelian îmi exprim consternarea față de atacul îngrozitor comis împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Condamnăm cu fermitate acest act teribil și vă asigurăm că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentru a fi pedepsiți.

Autoritățile israeliene vor acoperi pagubele cauzate de acest incident și vor depune toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea Reprezentanței Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim. Astfel de acte de ură nu reflectă spiritul poporului evreu și nu vor fi tolerate nici de autorități, și nici de societatea israeliană. Vă rog, Preafericirea Voastră, să primiți expresia înaltei mele aprecieri.

Cu deosebită considerație, David”.

Biserica românească din Ierusalim care este, totodată, și Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim a fost atacată, în urmă cu câteva zile, de un extremist religios israelian. Acesta a încercat să spargă porțile cu un pietroi, a vandalizat crucea și a distrus o cameră de supraveghere.

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului l-a numit ”act terorist”, spunând că este alături de Biserica Ortodoxă Română și de Patriarhul Daniel.

Potrivit Stiripesurse.ro, Patriarhia Română a transmis, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, că vandalizarea bisericii sale ”act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii”.

Un extremist israelian a fost surprins de camerele de supraveghere din cartierul Musrara, Ierusalimul de Est, în timp ce încerca să spargă uşa lăcaşului de cult cu un bolovan. Acesta a vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie şi crucea. Patriarhul Teofil al Ierusalimului a condamnat atacul, numindu-l "act terorist”.

Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a condamnat atacul comis de un extremist israelian

Oficialii Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului au afirmat într-un comunicat transmis vineri, că atacurile extremiștilor israelieni împotriva lăcaşurilor de cult, bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă, iar eșecul autorităților oficiale de a face față acestora și toleranța lor față de astfel de acte teroriste va conduce cu siguranță la alimentarea și mai intensă a conflictului din Sfânta Cetate și dezideratul de realizare a păcii și stabilității se va îndepărta și mai mult.
Patriarhul Ierusalimului a cerut intervenţia comunităţii internaţionale

"Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului, a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian care urmărește să pună capăt acestor atacuri teroriste și să pună capăt încercărilor continue ale grupurilor israeliene extremiste de a schimba caracterul mozaic al orașului a Ierusalimului prin forță prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea graffitiilor de ură pe pereții și ușile bisericilor și moscheilor și, de asemenea, încercările lor hidoase de a controla proprietățile Bisericii, așa cum este evident prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe de la Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare, folosind metode răsucite și prin tranzacții corupte pline de mită, extorcare și presiune ilegitimă" se arată în comunicatul Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului

Patriarhul Ierusalimului: "Sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română și Preafericirea Sa Patriarhul Daniel și le susțin pe deplin"

"Preafericirea Sa, Patriarhul Teofilos al III-lea, a subliniat că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și congregația Bisericii Ortodoxe din Țara Sfântă de pe ambele maluri ale râului Iordan, sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română, și Preafericirea Sa Patriarhul Daniel și le susțin pe deplin în acest act terorist care reflectă întinderea urii extremiștilor israelieni față de religia creștină în general și Biserica Ortodoxă în special.

"Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului, a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian care urmărește să pună capăt acestor atacuri teroriste și să pună capăt încercărilor continue ale grupurilor israeliene extremiste de a schimba caracterul mozaic al orașului a Ierusalimului prin forță prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea graffitiilor de ură pe pereții și ușile bisericilor și moscheilor și, de asemenea, încercările lor hidoase de a controla proprietățile Bisericii, așa cum este evident prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe de la Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare, folosind metode răsucite și prin tranzacții corupte pline de mită, extorcare și presiune ilegitimă" se arată în comunicatul Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului.

Atacul a fost, de asemenea, puternic condamnat de Ramzi Khoury, președintele Comisiei superioare prezidențiale pentru afaceri bisericești, care a afirmat că atacurile se produc deoarece "coloniștilor israelieni extremiști” li se acordă impunitate pentru astfel de acțiuni", se arată în comunicatul Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului.

Reacţia Patriarhiei Române după ce Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost atacată de un extremist israelian

"Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanței Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii", a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română mulţumeşte autorităţilor israeliene care au reacţionat solidar în acest caz

"Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi și minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice.

×
Subiecte în articol: David Saranga Patriarhul Daniel
Parteneri
Aproape jumătate din miniştrii lui Marcel Ciolacu ar putea să plece din Guvern 
x close