Antena 3 CNN Actualitate Ediţie Specială. Cum s-a îmbogăţit Traian Băsescu pe banii statului

Ediţie Specială. Cum s-a îmbogăţit Traian Băsescu pe banii statului

Ediţie Specială. Cum s-a îmbogăţit Traian Băsescu pe banii statului
28 Aug 2015   •   22:25

Rând pe rând, pionii lui Traian Băsescu, oamenii lui de bază, cei care sunt acuzaţi că au participat la unul dintre cele mai mari jafuri din ţara noastră, jaful de la ANRP, au fost trimişi în judecată. Alina Bica, cea care a condus DIICOTUL, Horia Georgescu, omul cu integritatea, dar care a dovedit că el n-are mai deloc integritate, dar şi ultimii implicaţi, fostul deputat UDMR, dat în urmărire prin Interpol, Marko Attila şi liberalul Theodor Nicolescu au ajuns în faţa judecătorilot. Întrebarea e, are statul şanse să recupereze prejudiciul imens provocat?

Şaptezeci de milioane de euro. Acesta este prejudiciul adus statului în ultimul dosar al jafului de la ANRP, care a ajuns pe masa judecătorilor. Omul de afaceri, Horia Simu, care se află acum în arest preventiv, a obţinut o despăgubire ilegală de la ANRP. Pentru un teren de 97 000 de mp, a luat aproape 500 de milioane de lei, adică peste o sută de milioane de euro. Dacă s-ar fi respectat preţul pieţei de atunci, Simu ar fi trebuit să încaseze cel mult 30 de milioane de euro. La evaluarea ilegală au participat foştii deputaţi Marko Attila şi Cătălin Theodorescu, dar şi preşedintele ANRP de atunci Ingrid Zarour. Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase cu o sumă de 100 de ori mai mică - 1,5 milioane de dolari. I s-a pus sechestru pe 8 ceasuri în valoare de aproape 70 de mii de euro şi pe alte sume de bani.

Gheorghe Stelian, zis Stelu, omul-cheie în afacerile imobiliare ale cuplului Udrea-Cocoş, este şi el beneficiarul despăgubirilor de zeci de milioane de euro acordate ilegal. Stelu a obţinut banii cu ajutorul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, trimisă şi ea în judecată în dosar, după ce a stat aproape şapte luni în arest preventiv şi la domiciliu. Stelu a primit două despăgubiri care însumează 136 de milioane de euro. Pe prima, în valoare de aproximativ 85 de milioane de euro pentru un teren în zona Parcului Plumbuita, ar fi cumpărat-o cu doar 1,4 milioane de euro de la beneficiarul de drept. Potrivit referatului procurorilor, ca Gheorghe Stelian să primească banii, a fost nevoie de intervenţia lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

Controversatul om de afaceri, Stelu, milionar discret este acuzat că a obţinut, tot pe nimic, bucăţi uriaşe din zonele de top precum Floreasca sau Moşilor.
 
Omul de afaceri din Argeş, Valentin Vişoiu, un apropiat al ginerelui lui Traian Băsescu, este un alt beneficiar de top al despăgubirilor ilegale. Acesta a cumpărat pe mai nimic drepturile litigioase şi, apoi, pe repede înainte a primit despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 21 de ha în Cernica. În acest dosar, acuzat că i-a dat pe nedrept lui Vişoiu, cu 85 de milioane de euro mai mult faţă de suma legală, este un alt pion al lui Traian Băsescu, Horia Georgescu. Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate a fost şi el trimsi în judecată. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Valentin Vişoiu a făcut mai multe denunţuri, iar surse spun că într-unul din ele Vişoiu ar recunoaşte că i-a dat mită lui Horia Georgescu.

În dosar a fost pus sechestru asigurator asupra sumelor de bani şi bunurilor aparţinând inculpaţilor, printre care şi Horia Georgescu.




×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close