Antena 3 CNN Actualitate Educație Guvernul a aprobat metodologia privind ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior și promovarea în carieră

Guvernul a aprobat metodologia privind ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior și promovarea în carieră

Guvernul a aprobat metodologia-cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în cariera didactică, în învăţământul superior.

Guvernul a aprobat metodologia privind ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior și promovarea în carieră
Sursa foto: Facebook/ Guvernul Romaniei
de Mia Lungu    |    25 Ian 2024   •   20:23

În baza metodologiei-cadru, aprobate joi, 25 ianuarie 2024, de Guvernul României, instituţiile de învăţământ superior vor elabora metodologiile proprii de organizare şi desfăşurare a examenelor pentru promovarea în cariera didactică pe un post vacant, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

"Astfel, instituţiile de învăţământ superior vor putea propune pentru promovarea în cariera didactică, începând cu anul universitar 2023/2024, posturi didactice vacante, având cadrul legal asigurat, în baza autonomiei universitare şi cu încadrarea strictă, pentru instituţiile de învăţământ de stat, în cheltuielile de personal aprobate ", transmite sursa citată.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată la propunerea Ministerului Educaţiei şi având în vedere schimbările legislative prevăzute în Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

În octombrie 2023, Ministerul Educaţiei a pus în consultare proiectele de Metodologie-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului de promovare în cariera didactică în învăţământul superior.

Citește și: Universitatea din România care oferă meditații gratuite elevilor, pentru Bacalaureat 2024 | Cursurile se pot face și online

Metodologia stabileşte cerinţele minime pentru prezentarea la concurs, modul de organizare şi de desfăşurare a acestuia, de soluţionare a contestaţiilor, conflictele de interese şi incompatibilităţile, în vederea asigurării calităţii, a respectării eticii şi deontologiei universitare şi a legislaţiei în vigoare.

Potrivit proiectului, promovarea în carieră se realizează prin examen, iar posturile vacante destinate promovării în cariera didactică se aprobă anual de către Senatul instituţiei de învăţământ superior, la propunerea Consiliului de administraţie.

Anunţul privind organizarea examenului se publică cu cel puţin două luni înainte de data desfăşurării primei probe de examen.

Înscrierea la examen începe în ziua publicării pe site-ul instituţiei de învăţământ superior a anunţului privind examenul pentru ocuparea postului vacant şi se încheie cu 15 zile calendaristice înaintea desfăşurării primei probe de examen, prevedea proiectul.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close