Antena 3 CNN Actualitate Educație Sindicaliștii din Educație amenință cu greva generală

Sindicaliștii din Educație amenință cu greva generală

Sindicaliștii din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" amenință cu declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai, dacă Guvernul ignoră problemele din sistem.

Sindicaliștii din Educație amenință cu greva generală
Sursa foto: Fsli Romania/ Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2023   •   17:27

Potrivit unui comunicat al FSLI, sindicaliștii amenință cu pichetarea Guvernului și a Prefecturilor în lunile martie și aprilie, cu un marș de protest în București în luna mai și cu greva generală din ultima decadă a lunii mai.

Sindicaliștii își exprimă "nemulţumirea faţă de decizia coaliţiei care guvernează România de a elimina din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar un articol pe care îl considerăm fundamental şi de care depinde evoluția învăţământului românesc în următorii ani, articol potrivit căruia "În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic".

Conform comunicatului, transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât al multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice.

Citiţi şi: Protest masiv al angajaților din Sănătate, în București

"Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice.

Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată.

Motivarea resursei umane din învăţământ este condiţia primordială pentru a avea un sistem de educaţie performant în România.

Pentru guvernanţi, trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că în România creşte numărul profesorilor necalificaţi, categorie care nu se regăseşte în nicio ţară membră a UE şi nu numai", arată Fsli.

×
Subiecte în articol: sindicalisti educatie grevă greva generala
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close