Antena 3 CNN Actualitate Epidemiolog celebru: În decembrie putem ajunge la 8.000 de cazuri pe zi!

Epidemiolog celebru: În decembrie putem ajunge la 8.000 de cazuri pe zi!

România ar putea înregistra în luna decembrie 8,000 de infectări cu coronavirus într-o singură zi. Emilian Popovici a explicat la Antena 3 cum ar putea fi evitată o astfel de explozie a îmbolnăvirilor.

Epidemiolog celebru: În decembrie putem ajunge la 8.000 de cazuri pe zi!
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    26 Oct 2020   •   16:45

”Dacă noi ne-am menține la 1,1 număr bazal de reproducere, am menționat că din 14 septembrie ne aflăm la acest 1,1. Dacă se menține așa până la început de decembrie, creșterea poate fi de până la câteva mii de cazuri peste cele pe care le avem acum. Că vor fi 7,000, că vor 8,000, nu în plus, cu totul 7,000 sau 8,000 de cazuri, asta este iarăși mai greu de spus pentru că totul depinde de măsuri și de felul în care se respectă. 

De asemenea, să nu uităm că urmează să se activeze și virusurile gripale. Sigur că este posibil că circulația acestora să fie redusă, datorită faptului că oamenii aplică aceste măsuri de protecție cu mască și cu toate celelalte. Dar, oricum, trebuie avut în vedere și acest aspect, chiar la o circulația mai redusă, și să nu uităm problema vaccinării antigripale!”, a declarat, la Antena 3, Emilian Popovici. 

Restricții pe timp de noapte. Anunțul de ultimă oră al premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a explicat, luni, că deocamdată nu este cazul unor restricții pe timp de noapte, cel puțin până nu vor fi evaluate rezultatele acestor măsuri în alte țări unde au fost deja aplicate.

”V-am spus! Când vom avea ceva de anunțat pe tema asta, vă vom anunța. Deocamdată, pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte țări, vrem să vedem dacă există efecte. Știm că această restricționare afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei mai activi după ora 23,00.

Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri importante. Trecerea învățământului în sistem online, portul obligatoriu al măștii, închiderea teatrelor, instituțiilor de spectacole, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor, sunt măsuri care reduc interacțiunea socială și care noi considerăm că vor genera efecte.

”În București nu a mai crescut numărul de cazuri”

De fapt, se vede la București că, deocamdată, suntem pe un platou. Nu a mai crescut numărul de cazuri. 

Știți că am luat decizia de a nu mai permite organizarea de evenimente private. Nunți, botezuri, mese festive, sărbători în spații de evenimente sau în restaurante, pentru că, pe primul loc ca și cauză a infectării, erau aceste evenimente, în anchetele epidemiologice. 

Sigur că astfel de petreceri se mai pot organiza dar numai în spații private, sfatul nostru este să se abțină, inclusiv tinerii, adolescenții, de la astfel de petreceri private”, a concuzionat premierul Ludovic Orban

 

×
Subiecte în articol: Emilian Popovici epidemiolog decembrie
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close