Antena 3 CNN Actualitate Euro, al nouălea maxim istoric de la începutul anului

Euro, al nouălea maxim istoric de la începutul anului

Cursul de schimb al monedei naționale a atins, luni, un nou maxim istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,8552 de la maximul precedent de 4,8492 atins vineri, 4 septembrie.

Euro, al nouălea maxim istoric de la începutul anului
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    07 Sep 2020   •   16:00

Moneda europeană respectă tendința de apreciere care se manifestă pe piețele internaționale, unde a câștigat în fața monedei americane.

Dolarul american a fost cotat la 4,1033 lei, francul elvețian la 4,4899 lei iar lira sterlină la 5,4142 lei.

Și coroana cehă și zlotul polonez mainifestă tendințe de depreciere, alături de forint, care vineri atinsese minimul ultimelor cinci luni.

Orban: Sunt convins că BNR o să mențină o relativă stabilitate a cursului leu-euro

Cu doar câteva minute înainte de anunțul BNR, Premierul Ludovic Orban a declarat că în toată această perioadă a existat o stabilitate de schimb leu-euro și că este sigur că BNR va menține o stabilitate și de acum înainte. 

„Cred că în această perioadă de instabilitate economică a existat o stabilitate a cursului de schimb leu-euro. Sigur că sunt anumite perioade din an în care sunt anumite presiuni asupra cursului. Sunt convins că Banca Națională, care are atribuțiuniile de bază, urmărește cu atenție fenomenele și, așa cum a reușit până acum, va reuși și de acum să mențină o relativă stabilitate a cursului leu-euro”, spune Ludovic Orban.

El mai susține că nu a existat o tendință de creștere, deși a fost o perioadă de criză, iar inflația s-a redus de la 5% la sub 3%.

„Preocuparea noastră constantă a fost o preocupare pentru a asigura echilibrele macroeconomice, pentru că ele constituie un fundament pentru dezvoltarea economică”, conchide premierul.

×
Subiecte în articol: euro maxim istoric
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close