Antena 3 CNN Actualitate Fostul episcop de Huşi, reţinut de procurorii ieşeni pentru abuz sexual

Fostul episcop de Huşi, reţinut de procurorii ieşeni pentru abuz sexual

Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, a fost reținut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași fiind acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor.

Fostul episcop de Huşi, reţinut de procurorii ieşeni pentru abuz sexual
21 Mai 2020   •   16:20

„La data de 21.05. 2020 s-a dispus prin ordonanță reținerea suspectului Onilă Cornel, fost episcop de Huşi, pentru săvârşirea unor infracţiuni la viaţa sexuală”, a declarat Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit unor surse judiciare, e vorba de fapte de abuz sexual ce ar fi fost comise in perioada 2016-2017, asupra unui fost elev de la Seminarul Teologic din Huși. La momentul agresiunilor, victima, D.T., avea 17 ani.

La audieri se află în prezent și Sebastian Jitaru, care este acuzat de fapte similare.

În luna august al anului trecut, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus redeschiderea cercetării penale împotriva fostului episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, după ce în presă a apărut informaţia că procurorilor le-ar fi lipsit o probă esenţială atunci când, în primă fază, au închis dosarul.

Pe numele său de mirean Corneliu Onilă, fostul episcop de la Huşi va fi cercetat pentru act sexual cu un minor, procurorii urmând a stabili dacă ierarhul a întreţinut sau nu raporturi sexuale cu elevi ai Seminarului Teologic de la Huşi. 

Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Huşilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. 

A ajuns la Catedrala Episcopiei Huşilor în noiembrie 1997, când a fost tuns în monahism, ulterior fiind hirotonit ierodiacon, ieromonah, respectiv protosinghel. În Eparhia Huşilor a activat mai întâi ca profesor de Seminar şi consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de către PS Episcop Ioachim al Huşilor vicar administrativ al Eparhiei, iar în iunie 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Huşilor, cu titlul de „Bârlădeanul“, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna decembrie 1999 a primit o bursa din partea guvernului german prin intermediul Fundaţiei „Konrad Adenauer“, care i-a oferit posibilitatea de a studia şi a se edifica asupra relaţiilor dintre biserici şi statul german, precum şi implicarea celor două instituţii în viaţa religioasă, socială şi politică.

După moartea Episcopului Ioachim, pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod l-au ales pe Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Huşilor. 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close