Antena 3 CNN Actualitate Hăineală: Modificările la Codul Penal vor fi cuprinse în informarea către Comisia Europeană, care va fi transmisă până la sfâşitul săptămânii

Hăineală: Modificările la Codul Penal vor fi cuprinse în informarea către Comisia Europeană, care va fi transmisă până la sfâşitul săptămânii

Hăineală: Modificările la Codul Penal vor fi cuprinse în informarea către Comisia Europeană, care va fi transmisă până la sfâşitul săptămânii
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Dec 2013   •   12:03

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a afirmat că ultimele modificări ale Codului Penal, adoptate de Parlament, vor fi incluse în informarea pe luna decembrie către Comisie Europeană, informează Mediafax.

Hăineală a completat că informarea către Comisia Europeană va fi transmisă până la sfârşitul săptămânii.

"Noi, oricum, informăm Comisia Europeană, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. — informarea pe luna decembrie), dar va pleca și va include aceste aspecte, cu siguranță. Până la finele săptămânii. Este raportul de progrese pe care îl trimitem, e în practica noastră. Orice instituție care are competențe din perspectiva MCV informează periodic, lunar respectiv, cu privire la evoluțiile relevante și este clar că atât timp cât implementarea noilor coduri și stabilitatea cadrului normativ reprezintă chestiuni de referință pentru Comisia Europeană, este evident că ne vom referi la ele și vom face exact istoricul din perspectiva noastră și din punctul nostru de vedere", a afirmat şefa CSM, la un post de televiziune.

Întrebată dacă intenţionează să atragă atenţia şi altor organisme, în afară de Comisia Europeană, preşedintele Consiliului a precizat: "O să analizăm şi o să vedem".

Legat de modificările Codului penal şi de legea privind amnistia şi graţierea, ea a susţinut că soluţia este la Curtea Constituţională şi că speră să fie declarate neconstituţionale aceste iniţiative legislative.

"Apoi, sigur, Parlamentul va fi ţinut de limitele deciziei CCR. Dar în forma în care sunt acum reprezintă un regres major pentru România, sincer. (...) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (...) În momentul în care noi, magistraţii, ştim foarte bine că activitatea noastră este sub lupa CE, că trebuie să atingem anumite standarde în modul în care aplicăm legea, este descurajant să vezi că nu mai ai ce să aplici, că nu mai ai o lege care să-şi permită să răspunzi nevoilor de apărare socială. Ce înseamnă nevoi de apărare socială? Dacă o societate se confruntă la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislaţia pentru combaterea şi prevenirea fenomenului respectiv trebuie să devină mai dură sau să se menţină cel puţin la gradul de duritate pe care îl avea, în niciun caz să se creeze tot felul de portiţe pentru exonerarea, pentru scăparea de răspundere penală a unor persoane ", a arătat şeful CSM.

Hăineală a adăugat că toate efectele acestei situaţii vor fi şterse printr-o eventuală decizie de neconstituţionalitate a CCR, însă percepţia CE nu va putea fi înlăturată.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close