Antena 3 CNN Actualitate Inedit Pietrele prăjite, noua "delicatesă" din China, fac furori pe internet: "Suge şi aruncă" | Cât costă o porție

Pietrele prăjite, noua "delicatesă" din China, fac furori pe internet: "Suge şi aruncă" | Cât costă o porție

China se adaptează vremurilor economice grele şi pe plan culinar. Cei care ajung pe străzile chinezeşti se pot delecta cu o porţie de...pietre prăjite.

Pietrele prăjite, noua "delicatesă" din China, fac furori pe internet: "Suge şi aruncă" | Cât costă o porție
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2023   •   12:18

Acest fel de mâncare este cunoscut sub numele de "suodiu". Imaginile devenite deja virale pe Internet îi surprind pe bucătari cum prepară pietrele cu ardei sau chilli.

Renașterea felului de mâncare "suodiu” vechi de secole (tradus prin "suge/gustă și aruncă") a fost observat prin diferite bucătării în care sunt gătite pietricele cu ghimbir și ardei iute, scrie The Guardian

Citeşte şi: Alimentul care ne ajută să slăbim 30 de kilograme în şase luni. Medic: "E un paradox. Stă în stomac de două ori mai mult decât altă mâncare"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Se spune că felul de mâncare datează de sute de ani, de când barcagii din provincia Hubei, fără ieșire la mare, rămâneau fără animale și legume în timp ce călătoreau de-a lungul râului Yangtze, și astfel s-au orientat către minerale.

Deloc surprinzător, potrivit unei istorii a felului de mâncare, popularitatea a scăzut după dezvoltarea economică și după apariţia bărcilor cu motor, reducând șansele ca aceştia să rămână blocați şi fără provizii.

Citeşte şi: Leguma care are mai multă vitamina C decât lămâia. Medic: "Nu e de mirare că în Franța e constant în meniul spitalelor. E campioană"

Cât costă și cum se "mănâncă" pietrele prăjite

Acum, rețeta a redevenit populară, mai mulți chefi preparând în video-uri pentru social media pietre, la temperaturi foarte înalte. În procesul de gătire, pietrele sunt condimentate cu mai multe arome, printre care usturoi și chilli.

Clienților li se servesc apoi pietrele aromate în cutii de mărimea unei palme. Se presupune că cei care servesc acest preparat trebuie să sugă pietricelele pentru a savura aroma, după care să le arunce. De aici vine și denumirea preparatului, ”Suodiu”, potrivit CNN.

Pe TikTok, un videoclip cu aproape 800.000 de vizualizări prezintă un maestru bucătar care pregătește suodiu. Porția se vinde cu 16 yuani (1,74 lire sterline). "Scump”, au reacționat mulți, aducând ca argument faptul că ingredientele pot fi refolosite.

Citeşte şi: De ce apare foamea excesivă şi cum o poţi controla cu trucuri simple

Acest fel de mâncare este, de asemenea, legat de poporul Tujia, o minoritate etnică care provine din lanțul muntos Wuling. Potrivit unui blog culinar, pietrele de râu au un gust natural de pește, care este îmbunătățit atunci când sunt prăjite la foc mare, conform The Guardian

×
Subiecte în articol: pietre prăjite China mancare
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close