Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea senzaţională a supravieţuitorilor români aflaţi pe Titanic

Povestea senzaţională a supravieţuitorilor români aflaţi pe Titanic

Povestea senzaţională a supravieţuitorilor români aflaţi pe Titanic
Sursa foto: foto: captura Youtube
22 Apr 2017   •   09:23

Pe 10 aprilie s-au împlinit 105 de ani de la naufragiul Titanicului. În "ceaslovul" preţios al Titanicului, "Triumph and Tragedy", este conținută o informaţie extrem de importantă. În cea de-a treia ediţie a cărţii, în dreptul numelor Bellei şi al lui Meyer Moor, nu mai scrie la ţara de origine "Rusia", aşa cum se scrisese în ediţiile anterioare, ci "România". Aceasta este prima dovadă că la bordul Titanicului s-au aflat doi români.

Citește și: Anunțul oficial făcut de Vatican. Ce s-a întâmplat cu adevărat atunci când s-a scufundat Titanicul

În acelaşi timp, s-a aflat că 14 tineri plecaţi din Transilvania în căutarea unui loc de muncă în Bucureşti, ajunseseră ca fochişti pe Titanic. Povestea a ajuns la urechile presei de la un octogenar  din Gheorgheni, într-un reportaj tv preluat de postul ungar de televiziune, Duna. Acesta spunea că dintre cei 14, doar unul supravieţuise naufragiului. Jurnaliștii care s-au afundat în arhive pentru a căuta liste cu supravieţuitori, liste cu decedaţi, cu persoane care nu s-au mai îmbarcat, liste cu neidentificaţi şi orice alt detaliu care ar fi putut duce la adevăr dau dat peste un document provenit de pe vasul Carpathia, primul care a ajuns la locul dezastrului şi a transportat supravieţuitorii în care era menţionat "races"- naţionalitate, şi "Romanian" - român. Acesta este primul document care vorbeşte despre români pe Titanic.

Mama şi fiul, Bella şi Mayer Moor au ajuns la bordul Titanicului dintr-o întâmplare. Biletele lor erau pentru vasul RMS Adriatic, însă din cauza unei greve au fost transferaţi pe Titanic. Era pentru a doua oară când Bella vroia să ajungă în America, încercând să fugă de persecuţiile Imperiului Rus asupra evreilor. Soţul ei, un evreu rus, murise cu ceva timp în urmă, fiind înrolat în Armată. Marcaţi profund de tragedia prin care au trecut, femeia şi fiul ei au ajuns din nou în faţa serviciului de Imigrări, după ce cu câţiva ani înainte fuseseră respinşi. Dar nici de această dată nu au avut mai mult noroc. Au plecat în Canada, unde au stat timp de 11 ani, după care au reuşit să intre în SUA. unde ea s-a recăsătorit. Românca a decedat în anul 1958, pe când avea 75 de ani. Fiul său a încetat de asemenea din viaţă exact la 63 de ani de la data tragediei, pe 15 aprilie 1975.

Localitatea de unde provin nu a fost descoperită nici în ziua de azi, deoarece numele ei era o transcriere "americanizată", care nu a putut fi descifrată.

 

 

×
Parteneri
Șoferii, avertizați să nu cumpere astfel de anvelope, deși prețul lor este foarte mic
x close