Antena 3 CNN Actualitate Iohannis: „România susține ferm dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și UE”

Iohannis: „România susține ferm dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și UE”

Iohannis: „România susține ferm dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și UE”
Sursa foto: foto- captură Antena 3
18 Apr 2018   •   09:51

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o serie de declarații referitoare la securitate și la planurile României în privința unui nou summit NATO. 

„Subliniez angajamentul României de a aloca 2% din PIB începând cu 2017, care evidențiază importanta colaborării eficiente dintre toți actorii instituționali, președinte, Parlament și Guvern. Asumarea și menținerea acestui angajament s-a realizat la inițiativa mea, chiar la începutul mandatului meu de președinte, cu acordul tuturor partidelor reprezentate în Parlament. Cred că e un exemplu concret și pozitiv al modului în care instituțiile unui stat membru NATO trebuie să acționeze pentru respectarea angajamentelor asumate pentru propria securtiate, dar și pentru securitatea întregului spațiu euro-atlantic. Partajarea beneficiilor de securitate vine împreună cu partajarea responsabilităților. Acest principiu trebuie înțeles de societate în ansamblul ei, iar aici intervine rolul esențial al parlamentelor naționale. Într-adevăr, parlamentele sunt cel mai bine plasate pentru a explica propriile opinii publice, beneficiile și responsabilițățile derivate din statutul de membru al NATO”, a afirmat Iohannis. 

„Summit-ul NATO de la Bruxelles din acest an va marca o nouă etapă în procesul de adaptare al alianței la provocările și amenințările actuale de securitate. În pregătirea sa, Summit-ul formatului București de la Varșovia din luna iunie pe care îl voi coprezida, împreună cu președintele Duda, va avea un rol foarte important. În acest context, implementarea deplină a deciziilor pe care le-am adoptat la summit-urile NATO din Țara Galilor și de la Varșovia este prioritară. În continuare va trebui să susținem ca prezența aliată pe întregul flanc estic de la Marea Baltică la Marea Neagră să fie unitară, coerentă și eficientă pentru a servi scopului de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO. România susține ferm inițiativele aliate care ajută la realizarea acestui deziderat. În completarea acestor eforturi, partenerii alianței de la est și sud trebuie să beneficieze în continuare de atenția și sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienței lor”, a  continuat președintele. 

„În același timp, susținem inițiativele destinate gestionării amenințărilor din vecinătatea sudică a spațiului euro-atlantic inclusiv prin creșterea rolului NATO în combaterea terorismului. România susține ferm dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și UE în deplină complementaritate. Am încredere că la summit-ul NATO din acest an vom reitera că, prin acțiuni și decizii concrete, unitatea și solidaritatea aliaților, precum și valoarea unei relații trans-atlantice solide. Am convingerea că deciziile pe care le vom lua la Bruxelles în iulie vor face ca NATO să fie o alianță mai puternică, iar România va rămâne același partener demn de încredere, responsabil, dedicat deplin proiectelor aliate de consolidare a securității regionale și internaționale”, a mai adăugat Iohannis.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close