Antena 3 CNN Actualitate Justiție Acuzații grave la adresa Ministerului Sănătății. A fost sesizată instanța

Acuzații grave la adresa Ministerului Sănătății. A fost sesizată instanța

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) acuză Ministerul Sănătății că ține ascunse datele legate de campania de vaccinare și contractele pentru achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

Acuzații grave la adresa Ministerului Sănătății. A fost sesizată instanța
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2023   •   15:12

"FACIAS a solicitat Ministerului Sănătății informații extinse despre campania de vaccinare anti-COVID 19, precum numărul de doze achiziționate, numărul de doze folosite, numărul de doze donate, numărul de doze vândute, costurile pentru dozele achiziționate, vândute etc. Ministerul a răspuns solicitării cu date exacte la anumite întrebări, dar când a fost vorba despre despre costuri, a fost invocată confidențialitatea.

Ministerul Sănătății comunică faptul că au fost achiziționate 35.455.180 doze de vaccin din care au fost administrate 16.919.549 doze. Din dozele rămase, au expirat 8.815.139.5 doze, au fost vândute aproximativ 3,5 milioane și donate altor țări în jur de 2,2 milioane. Ministerul spune că va încerca să anuleze toate dozele pe care România le mai are de primit, în decursul acestui an", transmite FACIAS.

FACIAS a cerut instanței să desecretizeze toate contractele de achiziții de vaccinuri, ca ultimă soluție în fața refuzurilor autorităților de a face publice cifrele.

"Ne întrebăm în acest context, cum este posibil ca o instituție publică din România care a cumpărat aceste vaccinuri să aibă dreptul să ascundă sumele cheltuite, cu atât mai mult cu cât banii folosiți sunt publici. În plus, deloc de neglijat este faptul că au fost folosite mai puțin de jumătate din dozele de vaccin achiziționate cu sume uriașe.

Din acest motiv, FACIAS a cerut, în instanță, Ministerului Sănătății desecretizarea contractelor de achiziții de vaccin anti-Covid 19, considerând că această acțiune ar fi ultima soluție pentru ca aceste informații să ajungă la publicul care, în fapt, a suportat costurile", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close