Antena 3 CNN Actualitate Justiție Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: "Şapte noi sedii de instanţe vor fi construite în ţară"

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: "Şapte noi sedii de instanţe vor fi construite în ţară"

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a anunțat astăzi, la finalizarea lucrărilor de extindere a Tribunalului Gorj, că șapte noi sedii de instanțe vor fi construite în țară cu bani împrumutați de Guvern de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: "Şapte noi sedii de instanţe vor fi construite în ţară"
Sursa foto: Facebook | Alina Gorghiu
de Georgiana Adam    |    24 Oct 2023   •   12:18

Proiectul de extindere a Tribunalului Gorj a costat circa 12 milioane de lei. "Acest sediu nou va îmbunătăți condițiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocați, grefieri, și, am convingerea, că și justițiabilul va simți altfel interacțiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiție”, a spus Alina Gorghiu.

Ea susține că a avut săptămâna trecută o întrevedere cu comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, iar una dintre temele abordate a fost eficientizarea sistemului de justiție din țara noastră.

"Am fost deja în 9 județe și voi continua. Pentru că deciziile, soluțiile concrete de rezolvare, pe care le luăm la Ministerul Justiției, trebuie să țină cont de nevoile de sprijin de astăzi și de perspectivă ale tuturor actorilor implicați în actul de justiție. Cea mai mare provocare este cu siguranță resursa umană. A cărei rezolvare nu ține doar de Ministerul Justiției. Sunt lucruri pe care le pot face Guvernul sau Parlamentul. Aș aminti recenta suplimentare de posturi la DIICOT, precum și suplimentarea schemei de asistenți judiciari cu 17 posturi dintre care 2 au fost alocați Tribunalului Gorj sau susținerea pe care am acordat-o în Parlament unei inițiative privind înființarea posturilor de asistent al judecătorului. Am încredere că și Legea privind statutul grefierilor va primi cât mai curând un vot pozitiv. Utilizarea adecvată a resursei umane în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi redesenarea hărții judiciare, poate reprezenta, de asemenea, o zonă în care putem găsi soluții împreună", a declarat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a precizat că, recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un acord de împrumut de 100 de milioane de euro cu Banca Internațională pentru Reconstrucție si Dezvoltare.

Banii vor fi utilizați pentru a finaliza proiectarea Cartierului pentru Justiție din București și a construi 7 noi sedii de instanțe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași, precum și Tribunalul Sibiu. Iar o sumă importantă din acest împrumut va fi alocată procesului de digitalizare a sistemului judiciar.

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu Ministerul Justitiei PNL
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close