Antena 3 CNN Actualitate Justiție Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: "În ultimul an avem 1.000 de fugari întorși în România"

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: "În ultimul an avem 1.000 de fugari întorși în România"

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că în ultimul an au fost întorși în țară 1.000 de fugari, pentru ei fiind alocat un buget de 10 milioane de lei. În cazul fostului primar Cătălin Cherecheș, Gorghiu a spus că este optimistă că va fi extrădat.

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: "În ultimul an avem 1.000 de fugari întorși în România"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    07 Feb 2024   •   13:10

"Ministerul Justiției este activ atunci când primim informații: statele europene, statele din afara Uniunii Europene ne comunică locallizarea respectivei persoane și atunci instanța din România elaborează toată documentația și noi o comunicăm statului din care vrem să extrădăm sau vrem să punem în executare mandatul european de arestare. Respectivele state, de cele mai multe ori, ne cer condițiile din penitenciare", a declarat Alina Gorghiu, întrebată despre modul în care Ministerul Justiției procedează pentru aducerea în țară a fugarilor.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, România îndeplinește standardele pe care le impune UE în privința condițiilor din penitenciare.

După ce sunt transmise informațiile privind condițiile, instanța din statul respectiv ia act și decide, potrivit Mediafax.

"Avem în ultimul an de zile 1000 de fugari întorși în România. Este un buget alocat acestor fugari de 10 milioane de lei (...) pentru a-i aduce înapoi, o sumă foarte mare din punctul meu de vedere. Este și motivul pentru care avem în transparență acel proiect pe care eu îl consider foarte important și de bun simț indiferent ce ar spune unii și alții. Dacă au avut bani să fugă din România, când se întorc e nefiresc ca statul român să plătească cheltuiala pentru întoarcerea în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa. Atunci scoți tu, fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea", a precizat Gorghiu.

Despre cazul fostului primar Cătălin Cherecheș, Alina Gorghiu a spus că este optimistă că acesta va ajunge în sistemul penitenciar din România.

"Este în procedură. Ne-au solicitat informații legate de penitenciare, de condiții, informații despre hotărârea definitivă care este executorie în ciuda unei căi de atac extraordinare pe care fugarul condamnat a formulat-o. Urmează să fim înștiințați de ulterioarele termene. Eu sunt optimistă pentru că gradul de predare din Germania, din Marea Britanie, din Franța a fost spre 100%", a precizat ministrul Justiției.

Material susţinut de PNL

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu Ministerul Justitiei
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close