Antena 3 CNN Actualitate Justiție Augustin Lazăr, prima reacție după ce Tudorel Toader a anunțat că îl va revoca din funcție: Cetățenii trebuie să aibă încredere în procurori. Constituția e a tuturor

Augustin Lazăr, prima reacție după ce Tudorel Toader a anunțat că îl va revoca din funcție: Cetățenii trebuie să aibă încredere în procurori. Constituția e a tuturor

Augustin Lazăr, prima reacție după ce Tudorel Toader a anunțat că îl va revoca din funcție: Cetățenii trebuie să aibă încredere în procurori. Constituția e a tuturor
24 Oct 2018   •   20:25

Augustin Lazăr  a susținut o declarație de presă la Parchetul General, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că declanşează revocarea acestuia din funcţia de procuror general, acuzându-l  că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

”Cu doar două zile în urmă Comisia de la Veneția transimitea autorităților române că independența procurorilor paote fi afectată de prevederile privind numirea și eliberearea din funcție a porcurorilor din vârful ierarhiei, prevederi care stabiliesc rolul ministrului Justiției în aceste proceduri, recomandând reexaminarea a acestor dispoziții prin meninținerea rolului CSM și al președintelui României.

Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorului general, este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Mâine în toate statele va fi celebrată ziua europeană a justiției civile, prilej de a sublinia faptul că justiția e un serviciu public, independent, aflat în slujba cetățenilor. Raportul prezentat azi este modul prin care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte independența Ministerului Public ca parte a autorității judecătorești din România.

Cu referire la concluziile și exagerările vizibile și interesate ale ministrului Justiției îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în cursul zilelor următoare. Pentru moment, îmi doresc să fac câteva precizări de principiu.

 Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza tuturor deciziilor pe care le-am luat încă de la preluarea mandatului de procuror general.

În această calitate mi-am exercitat și obligația managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituțional ca o reacție la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar

La sfârșitul anului trecut, ca urmare a ministerului Justiției, Inspecția Judiciară a efectuat un control privind efeciența managerială a procurorului general. Concluziile controlului au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, structură abilitată să se pronunțe asupra activității manageriale asupra procurorului general, domnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențele acestei instituții”, a spus Lazăr.

Lazăr a susţinut că a respectat prevederile constituţionale în toate acţiunile sale, iar în declaraţii a respectat jurisprudenţa CEDO.

El a precizat că timp de 36 de ani a primit numai calificativul ”foarte bine”.

Augustin Lazăr a numit ”penibile” unele dintre constatările din raportul prezentat de către ministrul Justiţiei.

”Doresc să le transmit cetăţenilor să aibă încredere în procurori şi că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei. Constituţia e a tuturor.

Mă simt într-un moment special nu numai al carierei, ci al României. Făclia despre care cineva susţinut în deşert că nu este tocmai aşa cum trebuie o să aibă surpriza de a o vedea circulând de la vachea generaţie, la una. Făclia independenţei va fi transmisă generaţiei următoare”, a mai zis Lazăr.

 

 

 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close