Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ce este dreptul de trecere și cine beneficiază de acesta. Românii proprietari de terenuri, obligați să asigure accesul la drumul public

Ce este dreptul de trecere și cine beneficiază de acesta. Românii proprietari de terenuri, obligați să asigure accesul la drumul public

Dreptul de trecere a provocat, de-a lungul timpului, numeroase dispute între vecini, însă cea mai spinoasă problemă este stabilirea terenului de pe care să se permită accesul la drumul public atunci când există mai multe fonduri vecine.

Ce este dreptul de trecere și cine beneficiază de acesta. Românii proprietari de terenuri, obligați să asigure accesul la drumul public
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    01 Mar 2023   •   16:06

Un capitol aparte din art. 617 din noul Cod civil îl ocupă dreptul de trecere, care a generat numeroase dispute, multe din ele fiind tranșate în instanță.

La alineatul 1 se prevede că "proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu". 

Cu alte cuvinte, dacă proprietarul unui teren nu are acces la drumul public, cel cu care se învecinează trebuie să îi asigure această legătură.

Prevederea legală care a generat cele mai multe dispute este alineatul 2 din articolul 617, pentru că de cele mai multe ori proprietarii de terenuri o interpretează într-o manieră personală.

"Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii", spune legea.

Fiecare proprietar apreciază într-o manieră proprie "minima stânjenire" adusă terenului, dar neînțelegeri sunt și cu privire la fondul pe care se va face trecerea, atunci când sunt mai multe terenuri care se învecinează.

Nu există însă dubii asupra duratei dreptului de trecere. Potrivit alineatului 3 din articolul 617 din Noul Cod Civil, "dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică".

"Ar trebui să trec cu animalele prin grădina de zarzavat" - ce spune legea

Problemele sunt destul de serioase dacă între vecini nu există o minimă înțelegere asupra dreptului de trecere. De pildă, un proprietar de teren explică pe legeaz.net cu ce dificultăți se confruntă pentru că vecinul lui nu îi permite accesul la drumul public.

"Pentru a merge la pășunat cu animalele trebuie să trec pe terenul vecinului, care îmi interzice acest lucru. 

Ar trebui să trec cu animalele prin grădina de zarzavat, să ies pe drumul foarte circulat de mașini, apoi să ajung la islaz. Cum să procedez?", întreabă bărbatul.

Servitutea legală nu trebuie confundată cu dreptul de trecere

Nu trebuie să se confunde servitutea legală de trecere stricto senso, reglementată de articolele 617-620 din Noul Cod Civil, cu servitutea de trecere stabilită prin fapta omului.

Servitutea legală de trecere este mai mult decât o simplă restrângere a exercitării dreptului de proprietate privată. 

Astfel, în măsura în care se exercită, dreptul de trecere presupune că anumite elemente ale dreptului de proprietate asupra unui teren sunt exercitate, chiar dacă nu exclusiv, de proprietarul altui teren.

Servitutea legală de trecere nu îl împiedică pe proprietarul terenului asupra căruia s-a constituit să îşi exercite integral atributele dreptului său de proprietate, inclusiv asupra porţiunii pe care se realizează efectiv trecerea, cu condiţia să nu împiedice în niciun fel această trecere, se menționează în cartea "Drepturile reale 2009", scrisă de Valeriu Stoica, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: dreptul de trecere drum public teren
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close