DNA cere confiscarea averilor pentru lotul din dosarul Microsoft

09 Mar 2016   •   12:15
DNA cere confiscarea averilor pentru lotul din dosarul Microsoft Foto: Agerpres
UPDATE 12.15 - Lotul Microsoft îşi va afla pedepsele peste două săptămâni, după ce judecătorii au anunțat că vor da sentința în acest caz pe data de 24 martie.
 
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au terminat de judecat miercuri dosarul Microsoft, în care sunt inculpați pentru fapte de corupție fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș.
 
La acest ultim termen al procesului, procurorul de ședință a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru și confiscarea unor sume de bani.
 
Procurorii au cerut miercuri ca de la inculpaţi să fie confiscaţi milioane de euro: 9 milioane, spre exemplu, în cazul lui Dorin Cocoş, 7 milioane de dolari şi 2 milioane de euro de la Niro şi alte câteva milioane de la Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu.
 
Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a declarat în faţa instanţei că a înlesnit şi a particpat la două întâlniri legate de afacerea Microsoft, dar nu ar fi ştiut că afacerea ar fi ilegală.
 
GHEORGHE ŞTEFAN: NU AM ŞTIUT CĂ AFACEREA ESTE ILEGALĂ
 
În ianuarie 2009, Dorin Cocoş mi-a solicitat să înlesnesc o întrevedere dintre Sandu, Pescariu şi Florică. Îl cunoşteam, prieten e greu de spus. Nu mi-a spus despre ce este vorba. În partid, cred că dânsul ştia că eu l-am propus pe Sandu ministru al Comunicaţiilor şi îl susţinusem. Eu am participat la două întâlniri cu numiţii, legat de afacerea Microsoft, ambele la Euro Hotels, biroul de la etajul 5 al lui Dorin Cocoş.
Sursă: Declaraţie în faţa instanţei
 
Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ le-a spus judecătorilor că nu a acceptat banii pe care Dorin Cocoş voia să îi dea din afacerea Micreosoft. Toţii bani ar fi mers de fapt la partid.
 
Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întâlniri. Ţin minte că i-am şi zis ulterior la partid lui Gabi Sandu: Fă doar dacă e legal, că daca nu e legal nu ne mai salvează nici Zeus! Eu nu am participat niciodată la niciun fel de discuţii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obţinute în această afacere. După o lună sau două de la întâlniri, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a zis "Nea Gigi, am rupt şi pentru tine 4 milioane de euro din afacerea aia". Eu nici nu ştiam că afacerea se cheamă Microsoft. Eu i-am spus că "nu e nevoie de nimic, dacă vrei, poţi finanţa partidul, pentru că vin alegeri prezidenţiale. Când mi-a spus Cocoş că a "rupt" şi pentru mine, mi-am dat seama că suma era mai mare şi că fiecare avea partea lui.
Sursă: Declaraţie în faţa instanţei
 
Gheorghe Ştefan susţine că banii au mers la partid, dar nu a urmărit cum s-au achiziţionat materialele promoţionale pentru campania electorală.
 
Gheorghe Ştefan: Nici de achiziţionarea materialeor publicitare nu m-am interesat. Eu m-am întâlnit în alte conjuncturi cu dânşii şi fiecare mi-a zis din proprie iniţiativă: nea Gigi, am rezolvat problema cu campania. Nu m-a interesat ce şi cum, că doar nu-s copii, ştiu ei cum să procedeze.
Sursă: Declaraţie în faţa instanţei
 
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada 2004 - 2010, Dorin Cocoş ar fi primit 9.000.000 de euro pentru a garanta încheierea contractului de licenţiere Microsoft. Până acum, în afară de Pinalti, toţi ceilalţi inculpaţi şi-au recunoscut faptele.

____________________________________

Știrea inițială 10.10

Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, au ajuns miercuri în faţa instanţei, pentru noi audieri în dosarul Microsoft.
 
Cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani.

În afară de Pinalti, toţi ceilalţi inculpaţi şi-au recunoscut faptele, aşa că pot beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei în cazul unei condamnări.
 
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada 2004 - 2010, Dorin Cocoş ar fi primit 9.000.000 de euro pentru a garanta încheierea contractului de licenţiere Microsoft.

Pe 15 iunie 2015, lotul Microsoft a scăpat de arestul la domiciliu. Cocoş, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, sub control judiciar

Dosarul Microsoft

În dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. 
 
Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
 
Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
   
În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău. 


x close