Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dezvăluiri din dosarul lui Sorin Oprescu

Dezvăluiri din dosarul lui Sorin Oprescu

Dezvăluiri din dosarul lui Sorin Oprescu
25 Sep 2015   •   14:49

Primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, purta toate discuțiile referitoare la activitatea primăriei cu omul de afaceri Vlad Moisescu, despre care procurorii spun că deținea controlul asupra voturilor din Consiliul General al Capitalei, informează Agerpres.

Potrivit unor documente din dosarul Apa Nova în care Moisescu este urmărit penal alături de Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, și de omul de afaceri Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu era omul care 'decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 București', el controlând, de asemenea, activitatea consilierilor locali ai PNL la nivelul Primăriei Generale.

'Moisescu Vlad Octavian era omul care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, inclusiv în zona achizițiilor publice. (...) De asemenea, la nivelul Primăriei Generale a municipiului București, Moisescu Vlad Octavian controla activitatea consilierilor locali ai PNL. Primarul General Oprescu Sorin purta toate discuțiile referitoare la activitatea instituției cu Moisescu Vlad Octavian. Practic, Moisescu Vlad Octavian controla voturile și la nivelul Consiliului General al municipiului București. Fiind liderul informal al PNL București și persoana care susținea financiar partidul, el era și cel care hotăra întotdeauna ce se întâmplă la nivelul instituțiilor controlate de PNL din București. În acest context, el stabilea și persoanele care candidau pentru o funcție de consilier local sau general', se arată în documentele citate.

Conform acestora, la nivelul Consiliului General al Capitalei 'toți consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul ședințelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal', aceasta fiind considerată 'o practică notorie în mediu'.

Procurorii arată că Moisescu a facilitat, ca urmare a unei înțelegeri avute cu Semenescu, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General al Capitalei, iar în schimbul intervențiilor sale, Moisescu a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanță încheiate fictiv între firma controlată de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL, și SC Apa Nova SA București, SC Veolia Apa Servicii SRL și altele, conform indicațiilor lui Semenescu.

Hotărârile pentru care a intervenit Moisescu vizau mai multe aspecte, între care majorarea de tarife, finalizarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA și reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București.

'Există indicii rezonabile potrivit cărora în condițiile în care în primele 6 luni ale anului 2011, la nivelul Consiliul General al Municipiului București s-au aflat în discuții proiecte de hotărâre ce aveau impact asupra intereselor financiare ale SC Apa Nova București SA, (...) Semenescu Ovidiu-Traian a apelat la Moisescu-Vlad Octavian, pentru a obține voturile favorabile ale consilierilor locali aflați în sfera de influență a acestuia', spun procurorii.

Astfel, aceștia arată că Moisescu a intervenit în perioada ianuarie — aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului adițional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria București, documentul dând posibilitatea Apa Nova de a obține majorări 'extraordinare' ale tarifului de alimentare cu apă.

'Importanța aprobării actului adițional nr. 7 rezidă în posibilitatea obținerii de către SC Apa Nova București SA a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă — 493.644.646 lei, profit net — 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012', se arată în documentul citat.

Pentru sprijinul acordat, Moisescu a fost 'recompensat' de Semenescu, astfel că în cursul lui 2011, firme din grupul francez au încheiat cu societatea controlată de cel dintâi trei contracte de consultanță.

Plățile au fost realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului, ele fiind autorizate de Bruno Daniel Paul Roche, în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL, fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu primaria capitalei
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close