Antena 3 Actualitate Justiție Directorul aeroportului din Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită

Directorul aeroportului din Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită

20 Feb 2017   •   11:04
Directorul aeroportului din Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită
Sursa foto: Foto: Agerpres

Directorul general al Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj-Napoca, David Ioan Ciceo, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii anticorupţie, pentru luare de mită. 

Potrivit unui comunicat emis, luni, de DNA, în acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Ioan Bene, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită. 

Procurorii arată că, în anul 2011, la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi al Regiei Autonome (RA) a Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj-Napoca a fost demarat un proiect având ca obiect realizarea investiţiei "Pistă de decolare - aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente", proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord - Vest a României. 

Proiectul care presupunea un efort financiar semnificativ a fost divizat în trei etape distincte, explică DNA.

La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitaţie publică, între RA - Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor, şi o asociere de firme din care făcea parte şi cea administrată de inculpatul Ioan Bene, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuţie lucrări având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării "Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente', se arată în comunicat. 

"După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internaţional Cluj - Napoca, şi a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceştia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014. Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor", spun procurorii. 

Potrivit sursei citate, în acest context, Ciceo a primit, în octombrie 2012, de la Ioan Bene, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziţionat de părinţii săi cu suma de 690.000 lei şi care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă şi materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparţinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă, arată DNA. 

"În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor şi atribuţiilor funcţiei sale, a direcţionat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4", mai spun anchetatorii. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close