Antena 3 CNN Actualitate Justiție Șefi din Jandarmerie, trimiși în judecată de DNA pentru aranjarea unor concursuri de promovare în funcții

Șefi din Jandarmerie, trimiși în judecată de DNA pentru aranjarea unor concursuri de promovare în funcții

Șeful Jandarmeriei Giurgiu și subalternul său de la Resurse Umane au fost trimiși în judecată, acuzați că fraudau concursurile de avansare în grad. În același dosar sunt vizați mai mulți jandarmi favorizați.  

Șefi din Jandarmerie, trimiși în judecată de DNA pentru aranjarea unor concursuri de promovare în funcții
Sursa foto: Antena 3
de Dana Musceleanu    |    Mariana Zaharia    |    03 Ian 2022   •   16:45

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul anunță trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Rușanu Petruț Daniel, colonel la data faptelor și în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, Todoran Radu Gabriel, colonel în rezervă, la data faptelor șef al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Guriță Valerică, colonel, la data faptelor și în prezent adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, Lefter Vireol Călin, căpitan în cadrul Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Stănică Ionuț, căpitan în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, Mezdrea Silvia Florentina, plutonier adjutant în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, și a doi foști militari.

Acuzațiile sunt, în general, de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriu, procurorii militari arată că, în perioada martie 2021 - aprilie 2021, cei doi foști militari, împreună cu Rușanu, ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru fraudarea unor concursuri organizate la Inspectoratul General al Jandarmeriei pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor.

La grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți.

Subiectele de concurs, transmise celor favorizați

DNA susține că, la vremea respectivă, Todoran Radu-Gabriel îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs, fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte.

Astfel, Lefter Viorel Călin, Stănică Ionuț și Mezdrea Silvia-Florentina ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare, fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.

„Această conduită a avut ca urmare, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiași entități juridice menționate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către inculpații Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț cât și în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale și implicit nu ar fi deținut competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se anula ordinele prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a inculpaților Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț”, arată DNA.

La loc comanda! 

Procurorii militari nu fac doar cercetări, ci au cerut și ca cei care au beneficiat de trecerea ilegală în corpul ofițerilor să revină la subofițeri, așa cum erau anterior. Practic, să nu se ia în considerare faptul că au trecut de un concurs de care procurorii spun acum că a fost fraudat. 

Procurorii au cerut de asemenea, ca sumele încasate pe nedrept de cei în cauză în toată această perioadă să fie returnate. 

Cercetări efectuate și la Gorj, într-un caz de luare de mită la o unitate militară

Tot într-un caz de mită procurorii fac cercetări și la Gorj, unde comandanții unei unități militare nu doar că ar fi cumpărat materiale de construcții și electrice la prețuri supraevaluate de la societățile a doi oameni de afaceri, dar ar fi plătit servicii care în realitate nu au fost efectuate. 

Prejudiciul ar fi de 900.000 lei. Militarii implicați au fost trecuți în rezervă, iar MApN s-a constituit parte civilă și au cerut să fie pus sechestru pe bunurile celor implicați. 

 

×
Subiecte în articol: DNA jandarmerie Giurgiu Gorj
Parteneri
Horoscop 28 martie. Peştii schimbă jobul, Fecioarele sunt îndrăgostite
x close