Antena 3 CNN Actualitate Justiție Doi condamnaţi din dosarul lui Sorin Oprescu s-au predat în Napoli şi au fost lăsaţi în libertate până la judecarea extrădării în România

Doi condamnaţi din dosarul lui Sorin Oprescu s-au predat în Napoli şi au fost lăsaţi în libertate până la judecarea extrădării în România

Cornel Popa şi Romeo Albu, doi condamnaţi din dosarul lui Sorin Oprescu, s-au predat la o secţie de Poliţie din Napoli, iar judecătorii italieni i-au lăsat în libertate până la judecarea extrădării în România.

Doi condamnaţi din dosarul lui Sorin Oprescu s-au predat în Napoli şi au fost lăsaţi în libertate până la judecarea extrădării în România
Sursa foto: Poliţia Română
de Alin Tarnovschi    |    12 Iun 2022   •   18:54

Fost director în Primăria Bucureşti, Cornel Bogdan Popa a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul în care fostul primar, Sorin Oprescu, a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Romeo Albu a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Cei doi au reuşit să fugă din România înainte de sentinţa dictată de Curtea de Apel Bucureşti, la fel ca şi Sorin Oprescu, care se afla în Grecia în momentul în care a fost condamnat.

Cornel Popa şi Romeo Albu s-au predat la Napoli, iar judecătorii italieni au decis ca cei doi să fie lăsaţi în libertate până la o decizie definitivă în ceea ce priveşte extrădarea în România.

Italia, paradisul condamnaţilor români

Nu este pentru prima dată când o instanţă din Italia decide ca cetăţeni români să fie lăsaţi în libertate, în ciuda unor condamnări definitive la ani grei de închisoare dictate de instanţele din România.

Pe 11 martie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a confirmat o sentinţă de cinci ani şi şase luni de închisoare dictată de Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2020 pentru omul de afaceri Dragoş Săvulescu.

Totuşi, Curtea de Apel din Napoli a comutat pedeapsa lui Săvulescu într-una cu suspendare şi, mai mult, au şters trei ani din pedeapsă, astfel că Dragoş Săvulescu a rămas cu o pedeapsă de doi ani cu suspendare. Decizia Curţii de Apel Napoli a rămas definitivă pentru că nu a fost atacată cu apel de procurorul italian.

Tot în Italia se află şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, care a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare în România. Potrivit Ministerului Justiţiei, ca urmare a unei hotărâri defiintive a instanţei italiene, Alina Bica trebuie să îşi execute pedeapsa în Italia, însă executarea pedepsei a fost suspendată până la o mai bună calificare juridică a infracţiunii, conform dreptului italian.

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, condamnat în România pentru corupţie, se află şi el în Italia, procedura de extrădare fiind în curs.

Nu în ultimul rând, tot în Italia se află şi Mario Iorgulescu, fiul şefului LPF, şi el condamnat definitiv într-un dosar de lipsire de libertate şi loviri sau alte violenţe. Iorgulescu este cercetat în România şi în dosarul de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, însă nu a putut fi audiat sau reţinut pentru că se află internat într-un spital.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close