Antena 3 CNN Actualitate Justiție Doi procurori din Constanța, acuzați că au încălcat legea pentru a-l ajuta pe fostul șef al CNAS, în dosarul în care a fost condamnat la închisoare

Doi procurori din Constanța, acuzați că au încălcat legea pentru a-l ajuta pe fostul șef al CNAS, în dosarul în care a fost condamnat la închisoare

Doi procurori din Constanta sunt acuzaţi de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti că au încălcat legea voit în dosarul în care fostul sef al CNAS Lucian Duţă a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Scopul era acela de a-l ajuta pe Duță.

Doi procurori din Constanța, acuzați că au încălcat legea pentru a-l ajuta pe fostul șef al CNAS, în dosarul în care a fost condamnat la închisoare
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    05 Aug 2022   •   09:03

În motivarea sentinţei date în cazul Duţă, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti fac referire la acţiunile a doi procurori constănţeni. Este vorba despre Gigi Valentin Ştefan (procurorul general) şi Teodor Niţă, de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. 

Judecătorii îi acuză pe procurori că au îndeplinit acte cu „vădit caracter penal, nu numai din punctul de vedere al îndeplinirii deliberat defectuoase a atribuţiilor sale de serviciu, dar şi prin prisma ajutorului dat lui Lucian Duţă, pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală”.

Judecătorii arată cum Lucian Duță și-a schimbat domiciliul în Constanța și la doar două zile mai târziu a depus un denunț împotriva martorilor cheie din dosar, Radu Enache și Irina Socol, pentru a-i discredita și pentru a scăpa astfel de probe esențiale din dosar, potrivit G4Media.

Judecătorii, despre Lucian Duță:

”Și-a ales locul în care să depună denunţul, iar, din modul în care aveau să acţioneze organele judiciare învestite în această manieră, rezultă că denunţul nu a avut ca scop tragerea la răspundere penală a autorilor unor infracţiuni şi obţinerea, în acest mod, de către autorul denunţului a cauzei speciale de reducere a limitelor de pedeapsă, ci s-a urmărit compromiterea, cu complicitatea organelor judiciare anume alese, a unei părţi importante din proba testimonială din acest dosar, în care inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea unei infracțiuni de corupție”.

În aceea ce îl privește pe procurorul Teodor Niță, judecătorii vorbesc despre ”aberaţii de drept şi monstruozităţi juridice construite de procurorul de caz”:

”În ziua următoare înregistrării denunţului, adică pe data de 27.V.2021, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus (…) preluarea cauzei (…). Mai departe, procurorul Niţă Teodor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (…) prin urmare după numai 12 zile lucrătoare de la introducerea denunţului, a dispus începerea urmăririi penale față de martorii Enache Radu și Socol Irina din acest dosar (…) a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă (…) reţinându-se că suspectul Enache Radu a primit sume de bani în cuantum neprecizat, dar care „urmează şi trebuie să fie stabilite”, pentru a le remite denunţătorului Duţă Nicolae-Lucian (…) dar pe care şi i-a însuşit în interes personal, „la o dată şi într-un cuantum ce urmează şi trebuie să fie stabilit(e)”, şi, totodată, la o dată care urmează să fie stabilită, l-a indus în eroare pe denunţător (…). Prin adresa din data de 20.IX.2021, din Dosarul nr.226/P/2021, procurorul general Ştefan Gigi-Valentin al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a încunoştinţat instanţa de apel că urmărirea penală se efectuează inclusiv cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală(…) şi de spălarea banilor (…) în condiţiile în care, în ordonanţa procurorului de caz, emisă cu doar trei zile înaintea adresei, nu se face vorbire de aceste infracţiuni (…). ). Toate aceste aberaţii de drept şi monstruozităţi juridice construite de procurorul de caz au fost analizate, în mod riguros şi obiectiv, în urma preluării dosarului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Ordonanţa din data de 22.X.2021 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din Dosarul nr.1878/C/2021”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

×
Subiecte în articol: procurori Constanța CNAS dosar
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close