x close

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă

11 Apr 2016   •   12:09

UPDATE - Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost luni dimineață la DNA, unde a fost pus sub urmărie penală într-un nou dosar. Groparul CFR este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Procurorii spun că i-a minţit pe judecători când a fost audiat la Tribunalul Bucureşti. Necolaiciuc a fost eliberat conditionat in vara anului trecut dupa ce a executat  nouă luni din pedeapsa de patru ani şi şase luni primită în dosarul  CFR, pentru o fraudă de 2,7 milioane de euro. Fostul şef al CFR a fost găsit vinovat că a deturnat fonduri primite prin proiectul de refacere a infrastructurii feroviare după inundaţiile din 2000.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

NECOLAICIUC MIHAI, fost director general al CNCFR SA, sub aspectul infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Necolaiciuc Mihai a fost audiat în calitate de martor, în ziua de 05 aprilie 2016, în dosarul 35211/3/2015 al Tribunalului București.
În această împrejurare, suspectul Necolaiciuc Mihai a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea.

Necolaiciuc Mihai, suspect în prezenta cauză, a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esențial, cu eficiență probatorie, concludente și pertinente în cercetarea și soluționarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanța de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite.
Dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanță și în care Necolaiciuc Mihai a fost audiat ca martor a fost mediatizat prin comunicatul nr. 1530/VIII/3 din data de 30 septembrie 2015, la finalizarea anchetei fiind trimiși în judecată 3 inculpați, pentru infracțiuni de trafic de influență.

În prezenta cauză, suspectului Necolaiciuc Mihai i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu și utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane de euro.

Necolaiciuc  mai are o condamnare de patru ani și șase luni, din octombrie 2014, dată de Curtea de Apel București, pentru săvârșirea infracțiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice.

Fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat pe 17 iulie, după ce a executat nouă luni de închisoare din pedeapsa de patru ani şi şase luni primită în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro.

 

Citeşte mai multe despre:

Mihai Necolaiciuc DNA
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati