Antena 3 CNN Actualitate Justiție George Copos, urmărit penal pentru plagiat

George Copos, urmărit penal pentru plagiat

George Copos, urmărit penal pentru plagiat
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Mai 2016   •   11:40

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală faţă de George Copos pentru infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

Este vorba despre lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, de 119 pagini, pe care omul de afaceri a elaborat-o în penitenciar, fiind condamnat la patru ani închisoare, lucrare pentru care a obţinut 30 de zile de libertate.

La data de 10 septembrie 2014, George Copos a semnat un angajament prin care susţinea că nu a plagiat, precizează parchetul. Ulterior, în 29 septembrie 2014, dată la care a fost publicată lucrarea, George Copos "şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie", susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Comunicatul Parchetului:

„Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de prev. art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)", Bucureşti, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii.
La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.
Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig.
 
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că nu pot fi comunicate informaţii suplimentare, având în vedere specificul urmăririi penale ca fază a procesului penal, etapă care se desfăşoară fără publicitatea caracteristică judecăţii.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close