Antena 3 CNN Actualitate Justiție La ce distanță față de proprietatea vecinilor poți planta un copac. Când se poate pune un gard viu chiar pe hotar

La ce distanță față de proprietatea vecinilor poți planta un copac. Când se poate pune un gard viu chiar pe hotar

Mulți români ajung în instanță pentru a tranșa disputele între vecini privind copacii și gardurile vii plantate la limita dintre proprietăți.

La ce distanță față de proprietatea vecinilor poți planta un copac. Când se poate pune un gard viu chiar pe hotar
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    01 Feb 2023   •   09:24

Potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar.

Există și câteva excepții: copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

La alineatul 1 al articolului amintit se menționează că "în lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii."

În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

De asemenea, tot la articolul 613, alineatul 3, se stipulează că "proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său."

"Vecinul are plantat un gard viu pe limita de proprietate dintre noi"

Mai mulți români și-au făcut cunoscute problemele pe care le au cu arborii plantați de vecini pe o platformă de sfaturi juridice.

"Vecinul are plantat un gard viu pe limita de proprietate dintre noi. Acesta nu dorește toaletarea lui pe partea mea, acesta ( gardul viu ) crescând cu 1 ,5 metri pe terenul meu. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc."

Un alt proprietar de casă răspunde: "Daca te deranjează...bagă foarfeca in el. Cât de greu este să îl tunzi pe partea ta de gard? Îți ține umbră la legume/pomi? Nu îl vrei deloc? Am un vecin idiot care a dat pe gardul viu amplasat pe terenul meu cu erbicid...din greșeală sau poate că nu când a făcut curățenie la el, deși nu intrase la el...e pus la 60 centimetri de gardul comun. Așa că ... varianta elegantă e sa cureți pe partea ta de gard sau varianta a doua... erbicid. Ar fi încă o variantă... reclamație că nu are distanța legală față de gardul comun."

"A plantat vecinul pădure de brad în mijlocul satului"

Românii nu ezită să glumească, mai ales când nu poți face nimic pentru că vecinul a respectat legea.

"Mie mi-a plantat vecinul pădure de brad în mijlocul satului, e normal? Menționez că a păstrat distanța legală de doi metri", scrie o doamnă.

"Bucurați-vă că aveți aer curat alpin. Cât timp a respectat cei doi metri distanță de hotar, e perfect", îi răspunde un bărbat.

"Și ce îți fac brazii? Din contră, ai aer curat! Eu aș vrea să am un vecin de ăsta, să-mi planteze copaci!", scrie cu umor un alt proprietar de casă, pe legeaz.net.

×
Subiecte în articol: copac vecini proprietate gard viu hotar
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close