Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la întâlnirile cu președinții instanțelor timișorene: "Investițiile în infrastructura Justiției rămân prioritare"

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la întâlnirile cu președinții instanțelor timișorene: "Investițiile în infrastructura Justiției rămân prioritare"

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a efectuat în ziua de 23 iunie 2023 o vizită în județul Timiș. Programul acesteia a inclus întâlniri cu președinți ai instanțelor de judecată din jud. Timiș, cu reprezentanți ai corpului profesional al avocaților și participarea la un eveniment care a reunit antreprenori locali.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la întâlnirile cu președinții instanțelor timișorene: "Investițiile în infrastructura Justiției rămân prioritare"
Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu
de Alexandra Dima    |    23 Iun 2023   •   17:54

La întâlnirea cu președintele Curții de Apel Timișoara, Mircea Crețu, dialogul a vizat proiectele instanțelor și investițiile în curs în zona de vest a țării. Printre subiectele discutate s-au numărat aspectele legate de logistică, finanțarea investiților imobiliare și digitalizarea instanțelor din raza teritorială a Curții.

În concret, participanții la întâlnire au analizat stadiul principalelor proiecte imobiliare aflate in derulare la nivelul Curții de Apel Timișoara, cum ar fi finanțarea prin Compania Națională de Investiții a lucrărilor de renovare și consolidarea Palatului Dicasterial, proiect care include crearea unor spatii suplimentare de birouri și a unei săli de conferință prin mansardarea in volumul podului existent, renovarea și ventilarea subsolurilor pentru arhive.

De asemenea, s-au căutat soluții viabile în vederea finanțării până la sfârșitul anului in curs, din tranșa a III a din Planului National de Redresare și Reziliență (PNRR), a proiectului pentru sporirea valorii energetice a aceluiași imobil, prin înlocuirea ferestrelor degradate existente cu ferestre termopane din lemn și montare de panouri fotovoltaice. Au fost discutate și proiectele care se află în faza efectuării studiului de fezabilitate, anume iluminatul arhitectural al Palatului Dicasterial și reabilitarea Palatului de Justiție din Oravița, cu asistență tehnică se financiară din partea Băncii Mondiale, în parteneriat cu Ministerul Justiției.

"Este necesar ca toate părțile să dovedească moderație"

Problemele sistemului judiciar s-au aflat și pe agenda întâlnirilor cu președintele Tribunalului Timiș, Ștefan Caravelea, și cu președinta Judecătoriei Timișoara, Nicoleta Burlacu.

Ministrul Alina Gorghiu a precizat de fiecare dată că este deschisă colaborării pentru găsirea celor mai bune și echilibrate soluții pentru problemele care frământă sistemul judiciar. Ea a precizat că este necesar ca toate părțile să dovedească moderație și să se concentreze asupra găsirii soluțiilor optime care să asigure atât funcționalitatea și eficiența sistemului judiciar, cât și calitatea actului de justiție văzut ca serviciu public.

”Mă bucură faptul că primele întâlniri pe care le am în calitate de ministru al Justiției cu președinți ai unor instanțe au loc aici, la Timișoara. Am intenția de a vizita în perioada următoare o mare parte din instanțele din țară, din parchete și penitenciare, vreau să cunosc cât mai mulți dintre cei care ajută ca justiția să fie un serviciu public la înălțime. Am avut astăzi discuții de substanță dedicate proiectelor instanțelor și investițiilor din zona de vest a țării. Am menționat faptul că de la preluarea mandatului, acum o săptămână, am avut un dialog bun, constructiv cu reprezentanții sistemului judiciar. Știm care sunt dificultățile din sistem, nu de ieri, de azi. Vorbim de supraaglomerarea instanțelor, durata procedurilor judiciare, schemele reduse de personal. De aceea, investițiile în tot ceea ce înseamnă infrastructura justiției sunt și rămân prioritare. a arătat Alina Gorghiu.

Pe parcursul prezenței sale la Timișoara, ministrul justiției a avut o întâlnire și cu reprezentanți ai corpului profesional al avocaților, în frunte cu prodecanul Baroului Timiș, Cristian Banda, discuțiile vizând problemele și evoluțiile recente ale profesiei.

"Justiția trebuie să fie un serviciu public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri"

Programul vizitei în jud. Timiș a inclus și participarea noului ministru al Justiției la evenimentul ”Ziua porților deschise” de la Serele ”SupeR” din comuna Biled, Jud. Timiș. Cu această ocazie, Alina Gorghiu a avut o întâlnire cu antreprenorii timișeni, unde a făcut referiri la prioritățile sale așa cum reies din Programul de Guvernare.

”Am preluat acest mandat în baza unui Program de Guvernare care prevede faptul că justiția trebuie să fie un serviciu public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri. Ne propunem îmbunătățirea permanentă a legislației aplicabile mediului de afaceri pentru a avea un cadru legislativ care să ofere stabilitate raporturilor juridice. Dorim ca serviciile publice prestate către cetățeni, inclusiv justiția, să fie partenere ale mediului de afaceri. Sistemele judiciare eficiente sunt esențiale pentru creșterea încrederii și pentru îmbunătățirea climatului investițional”, a transmis Ministrul Justiției celor prezenți.

Pe agenda noului ministru al Justiției se află și alte obiective cuprinse în programul de guvernare și de interes pentru mediul de afaceri precum: specializarea magistraților în domeniul legislației economice pentru cauzele privind insolvența și falimentul, precum și în litigiile de muncă sau promovarea unor mijloace de soluționare alternativă a litigiilor, precum medierea și arbitrajul.

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu ministrul Justitiei Timis
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close