Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiției, precizări despre vârsta de pensionare a magistraților

Ministrul Justiției, precizări despre vârsta de pensionare a magistraților

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis, marți, detalii privind vârsta de pensionare a magistraților.

Ministrul Justiției, precizări despre vârsta de pensionare a magistraților
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    31 Mai 2022   •   19:59

Predoiu a spus că Ministerul Justiției nu are în intenție nicio intervenție legislativă în sensul stabilirii unei noi vârste de pensionare pentru magistrați, alta decât cea în vigoare.

„Ministerul Justiției este preocupat de stabilitatea resursei umane din sistemul judiciar și înțelege că păstrarea vârstei de pensionare în vigoare și a stabilității prevederilor legale care o consacră sunt elemente esențiale ale păstrării magistraților în activitate și prezervarea stabilității resursei umane din sistem”, transmite Ministerul Justiției.

În ceea ce privește parcursul dezbaterii proiectelor de legi ale Justiției, acestea au fost puse în dezbatere publică în septembrie 2020, fiind în dezbatere pe parcursul mai multor luni de zile, până în primăvara anului 2021.

Ulterior, procesul de promovare a fost reluat, în decembrie 2021, ministerul Justiției integrând propuneri din dezbaterea din cursul anului 2021 și desfășurând recent o consultare cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, consultare aflată în parametrii normali de dialog și cooperare cu Comisia Europeană.

„Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiției, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR, iar termenul asumat de România în cadrul PNRR pentru intrarea în vigoare a modificărilor la codurile penale este de 31.12.2022, iar pentru legile Justiției este 30 iunie 2023.

Cu toate acestea, obiectivul ministerului este de a realiza aceste obiective mult mai devreme, întrucât sistemul judiciar, dar și cetățenii au nevoie urgentă de aceste legi”, informează Ministerul Justiţiei, citat de Mediafax.

Ministerul Justiției va transmite în perioada imediat următoare proiectele codurilor penale spre aprobare Guvernului și proiectele legilor Justiției în avizare ministerială/avizare de către CSM și ulterior pentru aprobare de către Guvern.

×

ȘTIRI

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă

Parteneri
Este oficial! Salariile care cresc de la 1 iunie 2023
x close