Antena 3 CNN Actualitate Justiție Motivarea avizului pe revocarea şefei DNA a ajuns la Klaus Iohannis. Cum o apără CSM pe Kovesi

Motivarea avizului pe revocarea şefei DNA a ajuns la Klaus Iohannis. Cum o apără CSM pe Kovesi

Motivarea avizului pe revocarea şefei DNA a ajuns la Klaus Iohannis. Cum o apără CSM pe Kovesi
Sursa foto: foto: Agerpres
16 Mar 2018   •   12:40

Update: Motivare halucinantă a avizului negativ dat de secţia pentru procurori a CSM în cazul revocării lui Kovesi. Potrivit motivării, şefei DNA nu i se poate imputa că a încălcat Constituţia de trei ori, pentru că sunt fapte din trecut iar deciziile CCR nu se aplică retroactiv. În plus, în cazul celebrei înregistrări în care se vorbea de "decapare", secţia de procurori consideră că Laura Codruţa Kovesi nu a şi-a influenţat în vreun fel procurorii.

„În opinia ministrului justiţiei, constatarea unui singur conflict juridic de natură constituţională nu are aptitudinea de a determina revocarea, însă situaţia este diferită în cazul existenţei a 3 astfel de sesizări într-un singur an, dintre care 2 admise, deoarece poate fi reţinut un comportament constând în încălcarea sistematică a Constituţiei. (...) Secţia apreciază însă că interpretarea anumitor dispoziţii penale şi procesual penale, într-o manieră diferită de interpretarea ulterioară a Curţii Constituţionale a aceloraşi dispoziţii, nu poate echivala cu o încălcare a atribuţiei menţionate.
În ceea ce priveşte precizările invocate de către ministrul justiţiei, prin care Curtea Constituţională ar fi orientat conduita Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori observă, în acord cu cele de mai sus, că, în temeiul efectului ex nunc al deciziilor Curţii Constituţionale, nu poate fi sancţionat un comportament anterior”, ae arată în motivarea avizului CSM.

Update: Parchetul General îşi asumă avizul negativ dat de CSM în cazul revocării lui Kovesi, susține Augustin Lazar. Acesta a fost prezent și în ședința secției pentru procurori a CSM în momentul audierii Laurei Codruța Kovesi, unde i-a luat apărarea în fata ministrului Justiției, Tudorel Toader. 

„Niciun fel de noutăți nu avem. Confirmă motivarea ce a spus Ministerul Public”, a spus Augustin Lazăr.

Știrea inițială

Documentul care grăbeşte decizia lui Iohannis în privinţa revocării Laurei Codruţa Kovesi va fi trimis în scurt timp la Palatul Cotroceni. Secţia de procurori a CSM a publicat motivarea avizului negativ dat în numai 10 minute solicitării venite de la ministrul justiţiei. 

„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale", anunţă CSM.

×
Subiecte în articol: revocare motivare aviz
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close